Следвайте ни

Здравко Димитров обясни за почистването на река Марица по бързата писта

viber icon

Трябва по най-бързия начин да изчистим коритото на река Марица, за да не дойде голяма вълна като през 2005 година.

Така кметът Здравко Димитров обясни решението си ДЗЗД "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи" да получи без възлагане на обществена поръчка задачата да почисти бреговете на реката. 

Това бе и отговорът му на общинските съветници от "Демократична България", които обявиха, че ще сезират Сметната палата и Агенцията за обществени поръчки за обявената "процедура без предварително обявление".

Консорциумът ще вземе близо 6 милиона лева с ДДС.  Според ЗОП, с пряко договаряне може да се направи такава поръчка при „неотложни обстоятелства”.

„Това не пречи да обявим и Обществена поръчка – нямаме още подписан договор, но това ще забави процеса. Ако тръгне голяма вълна пак ще се съберем на моста и ще се вайкаме ли. Затова го правя – ако не дай боже да стане нещо да реагираме. Затова сега работим с пряко договаряне. Правим го с презумпцията, че реагираме веднага. Стига популизъм”, каза кметът Димитров.

Той припомни, че пари за тази поръчка няма. Средствата ще се търсят от различни източници. Като първи етап изкореняването на растителността ще струва около 4,9 милиона без ДДС. 

Ако трябва да се социализира реката и животът на града да се обърне към Марица ще трябва да продължим, смята кметът. 

Г-н Димитров припомни, че междуведомствената комисия по Бедствия и аварии дава пари чак, след като стане белята. „Така се получава параграф 22”, убеден е кметът. 

Последната голяма вълна в Пловдив бе през август 2005 година. Тогава Марица излезе в района на Железния мост и новата сграда на Пловдивски университет. Не стана бедствие само защото в началото на същата година коритото на реката бе почистено за 4,5 милиона лева. 

Тогава бе замърсена едно от четирите помпени станции на града и имаше проблеми с водоснабдяването. 

Следващото почистване на реката бе през 2009 година. Оттогава не е правено друго и по островите на реката 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

ГЕРБ

ГЕРБ

28.04.2021 | 09:21

Веднага АОП и прокуратурата да спрат този пладнешки обир. Здравко Димитров се е самозабравил,говореше преди изборите за прозрачност при израсходване на публични средства за ревизия на предишното управление за далавери в общината и така нататък .А какво прави сега Здравко Димитров подарява 6 милиона без процедура на фирма от Смолян която никога не се е занимавала с подобна дейност. Ако найстина сключи договор по този начин Здавко Димитров трябва да стане клиент на прокуратурата. А при това положение дори да обяви поръчка пак трябва под лупа да бъде проверена самата поръчка и избора на изпълнител.

Отговори
0 0
Бойко !

Бойко !

22.04.2021 | 06:53

Трябва сериозно проветряване на ГЕРБ в Пловдив !!! Здравко е още един неуспешен кмет от ГЕРБ.

Отговори
4 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

21.04.2021 | 21:12

Здравко,аз няма да говоря за 6-те милиона,то е ясно,че с тези пари може да се почисти не само Марица,а и може би цялото Черно море.Аз искам да пипитам,тази охранена и натруфена пача,която е от дясно на теб на снимката,на кое се хили и е толкова радостна.Хили се на това,че ще дойде вълната,или се хили на тези ,на които ти в този момент говориш.

Отговори
10 3
Славчо

Славчо

21.04.2021 | 18:22

Честито на печелившите. По милион на всеки в схемата. Бързат за да не дойде ново правителство.

Отговори
14 1
Мемета

Мемета

21.04.2021 | 17:05

На кого обяснява тези неща???? На деца от 4-ти клас ??? Това е важно за тях!!!!

Отговори
11 1
Райчо Пламенов

Райчо Пламенов

21.04.2021 | 15:48

20% за Зиката и 10% за Пламбата. А обект и ще стане за 2 млн. лв. Намазал е и ПИМК-а... важно е кервана да върви!

Отговори
12 5
дии

дии

21.04.2021 | 15:43

Здравко, що не си гледаш баскетбола, макар че и там толкова разбираш.... Година и нещо нищо не направи и сега спешно си се разработил. Че и цитираш параграф 22 ама съм сигурен че не си я чел тая книга. Искате да направите кражбичка в последната минута и да не делите с новите. Е няма да ти се получи.

Отговори
13 6
Юлия

Юлия

21.04.2021 | 15:57

Мисля че е крайно време да спрем с личните нападки и политическите пристрастия. Даже синоптиците не са предполагали толкова много сняг и дъжд. Че не е чистено, не е, но многото вода не може да се прогнозира и аз мисля, че трябва да се действа бързо, в полза на града.

Отговори
4 9
Ало, ало: Колко си ......... жено

Ало, ало: Колко си ......... жено

21.04.2021 | 20:02

Бързо да, но не разбрах, законно или НЕ?

Отговори
7 1
???

???

21.04.2021 | 14:46

Спасяване на ПИМК от кризата по втория начин + кой знае какъв бонус за разписалия го? Някое апартаментче построено от Пимка?!

Отговори
19 3
Времената не са същите1

Времената не са същите1

21.04.2021 | 14:13

Ами ако сменят Гешев, тогава по бавната процедура ли ще я карате?

Отговори
20 4
ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

21.04.2021 | 14:11

ВИЖДАМ ЧЕ ВОЖДИЗМА СЕ ЗАВРЪЩА АМА И ДРУГО ДАЛИ НЕЩО НЕ СМЕ ПРИХВАНАЛИ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ..... КАКВИ СА ТЕЗИ ДЕЦА НА ТЕЗИ ИЗЦЕПКИ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МРЪХТЕНИЯ.....

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?