71

Здравко Димитров: Никой не е направил повече от нас за един мандат

"Десетилетия в нито един мандат в Пловдив не са правени толкова неща, колкото са свършени в нашия".

Това заяви кметът Здравко Димитров при представянето на временния финансов план за бюджетната сфера в размер на 630 890 395 лв., както "Марица" писа.

Той показа дълъг списък на 63 улици в район "Северен", където е реализиран проектът за водния цикъл с пълна подмяна на водопровод, канализация, улично осветление, тротоари, озеленяване. Изброи обектите, които в момента се изпълняват.

Сред тях са подлез "Модър-Царевец", бул. "Хаджи Димитър", бул. "Голямоконарско шосе" , скоро ще започне разширението на ул. "Царевец", предстои старт на ремонта на Рогошко шосе. 

За Колежа, за чиято реконструкция са планирани 22, 5 млн. лева, има предложение от работната група за допълнителните 6 млн. лева за цялостното изпълнение на покривната конструкция. Те ще се плащат в две бюджетни години. 

Димитров напомни, че живеем в условията на инфлация и световна криза, а България вече 2 години няма правителство и в тези условия се работи трудно.

"Но успяваме", подчерта кметът.

Зам.-кметът Пламен Райчев увери, че бул. "Брезовско шосе", който днес беше затворен от протестиращи търговци и жители, ще бъде завършен до края на тази година, а в понеделник започва асфалтирането на участъка между колелото на бул. "Дунав" и бул. "Северен".

Ремонтът на Брезовско шосе, където се монтира обходен колектор, се забави, защото има проблем с пробите - 50 тръби трябва да се съберат и да се напълнят с вода, това е огромно количество и такава технология никъде няма в България, акцентира Здравко Димитров. Наложи се да се допитат и до министерството. Намерено е решение, увери Райчев. Обеща, че в участъка с археология, спрян от миналата година, ще се работи през април. 

Най-много средства се заделят тази година за образование - 227 млн. лева, за здравеопазването - 32 млн. лева, за социална политика - 35 милиона.  Зам.-кметът Пламен Панов допълни, че тази година за култура, включително и за музеите, са предвидени около 20 млн. лева.  Издръжката на всички тези звена се поема от републиканския бюджет, но и Община Пловдив дофинансира държавните дейности. 

Така, за Държавна опера, Драматичен и Куклен театър и тази година от местния бюджет се дават допълнително по 100 000 лева. 

За капиталови разходи, включително за нова пътна инфраструктура са планирани 159 000 000 лв. Пламен Райчев гарантира, че през 2023 г. ще се асфалтират улици в районите "Южен", "Централен" и "Западен". Ремонтите са забавени с две години и струват общо 3,7 млн. лева.

Шестте районни кметства ще разполагат и през тази година средно с по 1 млн. лева за благоустрояване и ремонти в кварталите. Някои ще имат повече. За район "Централен" са осигурени средства за реконструкцията на Дондукова градина и контактната зона до нея за над 4 млн. лева. В "Западен" ще се довършва паркът на мястото на Гарнизонна фурна. В "Тракия" ще се инвестира в парк "Кан Крум". 

За ремонт и реставрация на Хуманитарна гимназия във финансовите разчети няма нито лев. Здравко Димитров обясни, че от държавата беше обещано финансиране, но до този момент са осигурени само 3,9 млн. лева.

Община Пловдив ще купува зала "Строител" за 4,8 млн. лева, разсрочени в две бюджетни години, ако Общинският съвет одобри сделката с фирма "Метални конструкции". 

 

За заплати във всички сфери, включително за учители, лекари, медсестри и общински служители, са планирани 211 000 000 лв.

От собствените приходи на Общината най-много пари се заделят за чистота - 35 млн. лева. "Градини и паркове" получават бюджет в размер на 13 млн. лева, а общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" - 28 милиона. 

За градския транспорт са предвидени 10 млн. лева, колкото и през миналата година. Отделно 4,5 млн. лева се осигуряват за надграждането на електронната система в рейсовете, която струва близо 12 милиона. Но няма избран изпълнител. Общинската транспортна фирма "Екобус", създадена да кандидатства по програма на ЕС за доставка на електробуси, ще има тази година 167 000 лева за издръжка и проект. До този момент няма отворена оперативна програма, отбеляза зам.-кметът Тодор Чонов.

Общината се надява да събере от данък МПС 29 млн. лв., от данък сгради -  32 млн. лв., а от частни сделки - 44 млн. лв., почти колкото миналата година.

От глоби и санкции градската управа се надява да вкара в хазната 10 милиона. 

През миналата година от наложените парични наказания бяха събрани само 4,5 млн. лв.

Очакваните постъпления в градския бюджет от продажби на стоки и услуги, както и от наеми са 31 млн. лева. От общинските такси са планирани 67 млн. лева приходи.

 

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
34 коментара
Весела Живкова

Весела Живкова

04.04.2023 | 19:56

Верно е, че никой преди Вас не е давал 2 почетни гражданства наведнъж. Първото е на починалата говорителка от новините, а другото е и на нейния съпруг, който беше подмазвач-комсмолец и след това послушен комунист, а после покрай жена си си направи и телевизия. Толкова ли е богата Пловдивската община, че организирате чествания, раздавате почетни гражданства? И тоя абсурд с наградата”Пловдив”? Никой не е раздавал толкова много награди и истината е, че тези награди нямат никаква морална стойност, а само носят безпаричие на опразнената финансово община Пловдив. Крайно време е да престанете с този фарс за почетни граждани и награди “Пловдив”. Стига с демонстрация на гърба на пловдичани. Младите напускат Пловдив защото са отвратени от безотговорността.

Отговори
1 0
Haralampi

Haralampi

30.03.2023 | 09:35

Искаш да кажеш никой не е откраднал повече от нас за един мандат

Отговори
8 0
До сега НИКОЙ не е бил по-прост от вас.

До сега НИКОЙ не е бил по-прост от вас.

29.03.2023 | 23:14

Бойко го каза!

Отговори
9 0
Димитър

Димитър

29.03.2023 | 18:46

Не съм съгласен със Здравко! Мамин Ваньо направи много повече! Построи си цял комплекс на мястото на пивоварната! :))

Отговори
11 2
ХМММ

ХМММ

29.03.2023 | 18:46

заради БРУТАЛНОТО крадене около стадион Ботев, разказаха играта на бизнеса и на всички останали улични ремонти в града. Преди 3 дни питам "оператор" на валяк , разхождащ се безцелно по въпросното Брезовско шосе "какво стана с полагането на асвалта?" Отговорът: "сички бате са на стадиона, цялото работници. като го пуснем, тогава ша дойдим тука.нямаме повече хора" Този кмет и Пимк доразказаха играта на Пловдив. Най-хубавият град в България с най-некадърните кметове. Пловдив е като Сирия - пълен погром. Строежи и...Боклук. Ма, каквито хората, такъв и градът. Казах !

Отговори
15 0
торпедото

торпедото

29.03.2023 | 17:40

Много е прост майна.По-прост е дори от конската глава от империал.

Отговори
17 0
ЯНИЦА

ЯНИЦА

29.03.2023 | 16:19

и защо за Хуманитарната да дава държавата, като училището е ОБЩИНСКО! М........!

Отговори
11 0
Спортиста

Спортиста

29.03.2023 | 15:44

Разкопа целия град .И шадраван на Тото бутнал и вода от Въча докара .Браво кмете и имаш уста да се хвалиш .

Отговори
18 0
Верно бе

Верно бе

29.03.2023 | 15:10

Какви хамериканци, какво НАТО , какви украинци! Путин да набара нашия и край. Войната свършва.Безпощаден разрушител на градове. Неотразимо.Справка многострадалния Пловдив . Нашият е по-мощен разрушител и от ядрени ракети.

Отговори
17 0
Диди

Диди

29.03.2023 | 15:00

Водата от Въча ли докара? Градския транспорт ли оправи? Тапите в трафика ли оправи? Разкопа и и изолира цял Южен с 130хил.население без да си завършил нищо. Наведе се на БДЖ и цялата община гласува без да мисли, да могат да си откраднат парите от евро средства за проекти без никаква полза, който са правени преди 60години. Презастроихте целия град без създадена инфраструктура .

Отговори
21 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?