Следвайте ни

Здравко Димитров: Не може да има платен вход на Небет тепе

viber icon

Младежи от неправителствени организации се обявиха срещу въвеждането на контролиран достъп и платен вход на Небет тепе, след като археологическият комплекс се реставрира.

Оградата и охраната са един от елементите на идейния проект, изготвен от екипа на арх. Румяна Пройкова. 

Общественото обсъждане беше организирано снощи по изричното настояване на кмета Здравко Димитров, който още в предизборната си кампания пое ангажимент всички важни проекти за Пловдив да се разглеждат с участието на гилдиите и гражданите.

Новата градска управа има намерение да кандидатства за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж"  за реставрация на националните паметници на културата Небет тепе и Източната порта с подходите към тях и прилежащата градска среда. Общата сума, която има шанс да получи градът, е 9,7 млн. лева. Арх. Пройкова беше възпрепятствана и не присъстваше на дебата.

Ограничаването на достъпа  до Небет тепе означава, че хората ще бъдат лишени от възможността да се любуват на града от панорамната площадка на тепето, възразиха младежите. Здравко Димитров, който присъстваше с половината си заместник-кметове на обсъждането, се намеси, като увери, че няма как Общината да продава билети, защото археологическият комплекс е предоставен за ползване от държавата.

Проектът предвижда много фини намеси в старинните зидове, съвсем леко надграждане на  голямата кула и реставрация на запазените градежи от всички епохи, включително и на малката стена от 6. век преди новата ера, разказа арх. Жана Джугаланова по време на презентацията.

Предстои проектът да се актуализира, тъй като в него не са включени средновековните находки от последните разкопки. Над щерната и водохранилището е предвидено защитно покритие, крепостната стена има нужда от укрепване, като се предлага основите да се подсилят с бетон, а останалата част - с метални елементи. От западната страна ще има панорамна площадка, за децата - атрактивна археология. 

Доц. Георги Минев от ПУ „Паисий Хилендарски”, който живее в съседство, остро реагира срещу идеята на арх. Пройкова да се построи малка обслужваща сграда с тоалетна. Той протестира и срещу заличаването на една трета от паното на художника Иван Кирков на съседната сграда, ако се строи на калкан.

За тези цели могат да се използват Баятовата и Бакаловата къща, които са собственост на Общината, предложи доц. Минев.

Яна Сивкова напомни за изчезналия преди време архив на археологическия комплекс, а Атанас Чакъров попита къде е древната керамика от втори век преди Христа. „Крайно време е да се забрани паркирането от северната страна на Небет тепе, под скалите.

Преди години оттам започваше туристическият маршрут до тепето, а сега лично аз се срамувам, че тази забележителност е занемарена”, алармира Яна Сивкова и предложи да се направи паркинг на мястото на събореното кафене срещу пл. „Шахбазян”.

Паркингът вече е проектиран и чака финансиране, увериха кметът на „Централен” Георги Стаменов и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?