Следвайте ни

Здравко Димитров: Пловдивчани не са втора ръка, заслужават заплати като в София

viber icon

Пловдив отдавна няма проблеми с безработицата. Напротив - в последните години много хора от съседни общини и области идват да живеят и работят в Пловдив.

Според последните данни от статистиката безработица в областта е около 3,5 процента, далеч под средната за страната. При това без работа са основно хора, които не желаят да се включат в пазара на труда, коментира Здравко Димитров, кандидат на ГЕРБ за кмет.

В много фирми, които работят в индустриалните зони край града, има недостиг на кадри. Голямото предизвикателство в следващите години е да привличаме инвестиции с голяма добавена стойност, които осигуряват високи заплати. За това обаче трябва здрава работа от всички - местната власт, хората в образованието и бизнеса, за да сме наясно от какви кадри се нуждаят предприятията.

Това е ролята на политиците и на кмета.

Днес е време за избори и слушам как кандидатите смело обещават социален град,

безплатни детски ясли, безплатно паркиране за младите семейства и всякакви други „екстри“. Това е популизъм.

Думата политика означава „управление“. Друг е въпросът, че в България я смятаме за нещо лошо. Има различни политики и една от най-важните е социалната. Тя обаче не може да се случи сама по себе си. Откъде ще вземе пари въпросният кандидат за кмет, за да вдигне доходите и да помогне на всеки социално слаб. От джоба си ли? Трябва да развиваме икономика с добавена стойност и печеливш бизнес, за да има социална политика!

Затова в нашата управленска програма са предвидени конкретни мерки за повишаване на доходите, привличане на инвестиции, които гарантират по-добре платени работни места с фокус върху младите хора.

Да, преди време Пловдив се бе превърнал в града на 500-те лева заплата. През 2011 годна, когато средната заплата за страната беше лева 714 лева, в Пловдив бе 580.

Тази година вече сме на пето място с близо 1100 лева средна заплата. Възнагражденията в индустрията и IT сектора растат с по 10% на година. Миграцията към Пловдив вече не е само от по-бедните съседни общини.

Има хора от София и от чужбина, които идват да работят тук.

Моята задача е до края на следващия мандат да настигнем София по доходи, защото пловдивчани не са втора ръка хора и заслужават заплати като на столичани. А те ще дойдат от реалната икономика.

Задачата на кмета е да е диалогичен, да създава добра среда за развитие на бизнеса, който дава заплатите. Това става с инвестиции в инфраструктурата и открито управление. Ще работим така, че да не тормозим бизнеса. Ще въведем повече електронни услуги. За целта е необходимо свържем масивите на отделните институции, за да не се налага хората да обикалят с цели чанти с документи от гише на гише.

Ние обаче също имаме своите изисквания към бизнеса. Искаме той да е ангажиран, да помага за строителството на детски ясли и детски градини и сам да изгражда такива. И най-вече, повтарям, да създава такива производства, които дават високи заплати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?