46

Здравко Димитров към бежанците: Винаги можете да разчитате на нас

Кметът Здравко Димитров занесе днес преди обяд коледни подаръци на децата и пакети храна на бежанците от Украйна, настанени в бившата Белодробна болница.

"Винаги можете да разчитате на нас. Насреща съм и никога няма да посегна на вашия втори дом", обърна се Димитров към украинците и тяхната закрилница Наталия Еллис, които го посрещнаха в голямата зала на сградата.

Кметът се извини от името на други служители, които вкараха напрежение сред украинците с инвестиционното намерение на МБАЛ "Света Каридад" да ползва болницата и част от двора. "Сред нас няма хора, които да посегнат на сградата, в който вие сте настанени, но за съжаление някои се опитаха да яхнат този пропуск със съобщението, че ще ви гоним от сградата. Никога не съм и помислял да взимам от вас втория ви дом и ви пожелавам спокойни и весели празници", каза още Зико.

Заедно с кмета при бежанците бяха зам.-кметът Георги Титюков и генералният консул на Украйна Димитър Георгиев.

Наталия Еллис благодари за пореден път на общината за предоставената и ремонтирана сграда, както и на бизнеса, доброволците и всички, които помогнаха за настаняването на сънародниците й. В Белодробна болница живеят 148 украинци, от които 52 деца. 

Тригодишната Кира танцуваше по средата на залата, развявайки две хартиени флагчета - на Украйна и България. Със същите знаменца е украсена и елхата. Кира е едно от трите деца на Юлия от град Днепър. Пристигнали са с малките и майката на Юлия, бягайки от войната, още през пролетта. "Настанихме се в базата в "Св. Влас", но като разбрахме, че в Пловдив има специално разкрит Център, помолихме Наталия да ни вземе. Тук е много по-добре, има всички условия и сме като едно дружно семейство", сподели Юлия. 

Малкият Саня е проходил във Втория дом, както бежанците наричат Белодробна болница, и майка му с гордост показа, как момченцето прави първите си крачки. "От първия ден на войната е тук и вече стана българче", отбеляза с усмивка Наталия Еллис. 

С благодарност към УМБАЛ "Св. Георги" Наталия разказа, че успяха да спасят Давид на една година и седем месеца, който има мускулна атрофия. "Докарахме го от Варна и след няколко месеца прегледи и оформяне на всички документи на детето е поставена инжекция, след която ще последват още четири, а после - всяка година по една. Животоспасяващото лечение на Давид е коледен подарък за него", обясни Еллис. 

По време на благотворителния Коледен базар, организиран от бежанците, са събрани над 5000 лева. На всички деца в Дома са купени подаръци за празника, подаръци са изпратени и на децата в украинския град Николаев. Помощи се подготвят и за бежанския център в Рибарица, където се очакват над 80 деца - сираци, повечето от които са слепи и глухи

"В Пловдив сме големи късметлии - всички деца, които посещават училища и детски градини, нямат никакви проблеми. Отношението към тях на учителите, персонала и децата е много добро, като им се предоставя възможност за допълнителни занимания. В такава добронамерена среда децата се адаптират лесно", каза Наталия Еллис. 

 

снимки: Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Аре

Аре

23.12.2022 | 20:00

Прибирай си ги у вас долна измет

Отговори
2 1
Христо Атанасов

Христо Атанасов

23.12.2022 | 18:28

Центърът за подпомагане на бежанците от Украйна беше разкрит от Йордан Иванов в сградата на Областната управа!

Отговори
3 1
А вие какво направихте за българите?

А вие какво направихте за българите?

23.12.2022 | 17:46

За кого гласувате всеки път? Не ли за ГЕРБ? И не измествайте темата, ясно е, че не споделяте мисли, а работите. Работите за рубли. И понеже е срамно да плюете по избягалите от смъртта жени с децата им, се опитвате да баламосвате. И колективно се подкрепяте.

Отговори
2 1
шашав кмет

шашав кмет

23.12.2022 | 17:26

Кметът Димитров изби рибата с днешната си "благотворителна"изява.ТО НЕ БЯХА КЛЕТВИ,ЗАКЛИНАНИЯ,ВИСОКОПАРНИ ОБЕЩАНИЯ,,,,ВАС никой не е искал да Ви мести от Втория ви дом,никога не е стоял въпрос за това,заедно сме от първия ден,възстановихме парното,тока ,водата и стана нещо ,за което ни завиждат в Европа...."Слушаш,слушаш и .......ти идва да изхвърлиш котката. Бива тьопегъзлък,бива лицемерие,но такава войнстваща посредственост ,облечена във власт ,не сме имали.НАГЛЕЦ !!! Г-н Кмете ,кой написа ,подписа и внесе за решение предложението за "Св.Каридад" в ОбС-Пловдив?Сигурен съм ,че е бил Манол Пейков,Джо Байдън,или някой извънземен.Не сте били Вие,въпреки че там стои име-кмет Димитров.И никак не Ви прави чест да вините други хора,че се опитали да вкарат политика,да яхнат недоволството и т.н.За разлика от Вас има и нормални хора,които реагираха по естествен начин на отвратителното предложение .ТЕЗИ ХОРА спасиха имота и предотвратиха още една срамна ,мерзка,по путински жестока драма-посред зима 150 семейства с деца на улицата.Е,сега се опитвате предколедно да си купите индулгенция,по йезиутски,пардон-по арконтски.

Отговори
7 1
???

???

23.12.2022 | 17:20

Китюка и той добродетелен ама кара коли с помощи за бедни

Отговори
4 0
Кмете, бре, чети...

Кмете, бре, чети...

23.12.2022 | 15:28

Да афишираш колко си добродетелен, не е никаква добродетел, а самоизтъкване. Направо е порок. Лицемерие - общината, която искаше да изгони бежанците от Втори дом.

Отговори
12 3
Пловдивчанка

Пловдивчанка

23.12.2022 | 14:47

А ние на кой и КОГА да разчитаме? Явно, че на вас не можем!

Отговори
12 2
Снежанка

Снежанка

23.12.2022 | 14:20

Тези “Щедрите “от Общината с чужди пари благотворителност правят!На такъв популизъм здраве му кажи!

Отговори
24 0
Чико Кюлчето

Чико Кюлчето

23.12.2022 | 13:47

Ррррр! С вашите протести ми отнехте едно кюлче от моите приятели от "Каридад". Но има време да ви изгоня. Сега ще прибирам кюлчета от парцела до Гребната.

Отговори
13 1
Бай Васил

Бай Васил

23.12.2022 | 13:26

А Българите кой ще им помогне или те сами да се оправят.Докато им кипне и Ви изметат и одържавят откраднатото през тези 32години.Скоро и това ще стане.Има Видовден за всички крадци през тези 32години.

Отговори
21 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?