49

Здравко Димитров: Къде ще е министърът, ако утре някоя сграда падне и убие човек

Вместо да обикаля частните имоти в Тютюневия град и да раздава правосъдие, Велислав Минеков да каже къде са парите за ремонтите на Концертна зала и Хуманитарната гимназия, които държавата обеща на Пловдив

Община Пловдив е спазила Закона за устройство на територията, като е одобрила плана, с който собствениците на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" 51 са пристъпили към събарянето му. На 17 август, по повод запитване на администрацията, от НИНКН са отговорили, че складът не е паметник на културата. Това обясниха на пресконференция днес кметът Здравко Димитров и Пламена Андонова, експерт в дирекция "Устройство на територията".

Здравко Димитров попита: Защо министърът не се занимава със сериозните проблеми в областта на културата, а реагира на сигнали от фейсбук по измислени проблеми? Нека каже защо подопечният му НИНКН бави с години режимите за Тютюневия град и как така сменя за дни позициите си за тази и онази сграда. Правилата за стопанисването на частните имоти в Тютюневия град можеха отдавна да бъдат приети, за да могат инвеститорите да реставрират сградите си, вместо те да застрашават живота на хората. Защото ако на Сточна гара или ул. „Иван Вазов” утре падне някоя фасада и убие човек, ще се търси отговорност от мен като кмет и от собствениците на сградите. А министърът на културата и шефът на НИНКН ще си подвият опашките и ще забравят, как са протестирали срещу контролираното и законосъобразно събаряне на видимо опасните сгради.      

Вместо да създава още хаос и да се бърка в работата на другите институции, служебният министър да каже къде са обещаните от Министерството на културата 12 милиона за Концертна зала, чийто ремонт се бави от години, докато държавната сграда се руши.  

Защо до този момент не са преведени обещаните средства за ремонт на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата?

Вместо да реагира на фалшиви новини и да обикаля частните складове в Тютюневия град, Минеков можеше да дойде и да види изпепеления покрив на училище „Душо Хаджидеков”. Тази сграда е на 152 години и е паметник на културата. И да помисли как държавата може да помогне, а не да сочи с пръст този и онзи и да раздава присъди.    

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?