Следвайте ни

Здравко Димитров иска ново обсъждане за тротоарното право и такса смет

viber icon

Община Пловдив няма да прилага засега решението на местния парламент за намаляване със 70%  на т. нар.  такса „тротоарно право“ за времето, в което заведенията и търговските обекти биха били принудително затворени заради влошаване на епидемиологичната обстановка като мярка в подкрепа на бизнеса, но връща в Общинския съвет решението от 3 август за ново разглеждане.

Кметът Здравко Димитров връща  решението, взето на последната седмица на ръба на кворума, за прегласуване.  Както градоначалникът заяви веднага след сесията, решението е незаконосъобразно и администрацията няма как да го изпълни.

Димитров подчертава, че по принцип няма против., но трябва да се прецизират текстовете, които определят обхвата на обектите, както и периода за освобождаване от таксата за ползване на терени общинска собственост.

Предложението на общината е освобождаването в посочените размери да се прилага при наличие на въведени противоепидемични мерки на територията на страната на база заповед на министъра на здравеопазването, която ще определи обхвата на ограниченията и кръга засегнати бизнес субекти.

 В мотивите на кмета се предлага срокът за освобождаване да бъде в рамките на календарната 2021 г. като да се съобрази с приетия бюджет на общината. Ако мерките на национално ниво продължат и през следващата година, от страна на общината ще бъде предложен проект за ново решение.
 
Кметът иска  ново разглеждане  и решението на Общинския съвет в частта за намаляване на такса битови отпадъци с 50% от 1 септември за обекти, които биха били затворени при евентуално усложняване на епидемичната обстановка.

„Решението е неприложимо заради изискванията на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ)“, пише в мотивите си кметът.  

„Към днешна дата ЗМДТ не предвижда възможност за освобождаване или намаляване на дължимата такса битови отпадъци за 2021 г. нито за определени категории обекти, нито за определени категории задължени лица“. Освен това според ЗМДТ таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер и няма възможност за промяна в течение на годината.
 
Междувременно в Община Пловдив постъпи писмо от областния управител Ангел Стоев, с което също се връща в Общинския съвет  като незаконосъобразно решението за намаляване на такса битови отпадъци.
 
От община Пловдив напомнят, че първи в България  приеха мерки в подкрепа на бизнеса и пловдивските творци във връзка с епидемията от COVID-19. Те бяха предложени от кмета Здравко Димитров и одобрени от Общинския съвет на 9 април и бяха в сила до края на август  2020 г.

Отново по предложение на кмета от 1 януари до 31 май тази година обектите отново са освободени от  таксата за ползване на терени общинска собственост.

За миналата година в общинския бюджет не постъпиха наеми за близо 180 000 лв., а приходите от таксите за ползване на тротоарите за първите пет месеца на годината са с близо 500 хиляди лева по-малко.
 
Очаква се в близките дни председателят на Общинския съвет Александър Държиков да определи дата за извънредно заседание на съветниците, на което да бъде обсъдено отново решението, прието на 3 август.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Хаус

Хаус

18.08.2021 | 20:54

А кога ще започнат да се чистят улиците в Пловдив?

Отговори
1 1
Две години мъка!

Две години мъка!

18.08.2021 | 17:24

Талибанска МУ работа! Излъгаха хората и сега се изплъзват като плъхове от селски нужник!

Отговори
8 5
Пловдив

Пловдив

18.08.2021 | 16:09

Плъх некадърен!

Отговори
10 6
hahahahahahahahahahahaha

hahahahahahahahahahahaha

18.08.2021 | 18:40

ахахахахахахахахахахах браво брат нареждай ги тия долни сгани от този пик бг гомнари хахахахахахахах

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?