Следвайте ни

Наследството на Тотев: Здравко Димитров гаси пожара с новия блок в "Южен"

viber icon

Преди време “Марица” прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града.

 

Кметът събира на една маса инвеститора и протестиращите. Строителното разрешително е издадено от администрацията на Иван Тотев на 14 януари 2019 година.  

 

Кметът Здравко Димитров кани на среща представители на инвеститора и на протестиращите срещу новия строеж в терена между бул.“Никола Вапцаров“ 67-87 и ул. "Македония“ 75-93 в район "Южен", за да се търси решение по спорния казус. Хората от съседните блокове са срещу изграждането на сградата, в която са планирани близо 150 апартамента. Те протестират трета седмица, а вчера се събраха пред общината, подкрепени от еко активисти. Градоначалникът ги прие и разговаря с тях повече от час.

Недоволството на хората срещу застрояването на междублоковото пространство идва от факта, че от години те го ползват като зелена площ. Твърдят, че това е пореден случай на безогледна урбанизация в Пловдив.

Водопроводната, канализационната и пътна мрежа не са оразмерени за такава интензивност на застрояване, казват жителите на "Кючук Париж".

Имотът обаче е собственост на пловдивски предприемач, чиято строителна компания има подготвен и одобрен проект. Той включва изграждане на жилищна кооперация с три корпуса. Там ще има 148 апартамента и над 160 паркоместа. Освен това собственикът е предвидил облагородяване на площта и детска площадка. Използвал е само 35% от разрешената му плътност на застрояване, която е 80%.  

На срещата вчера Здравко Димитров подчерта, че проблемът е наследен и чак сега излиза наяве.

Теренът е бил отреден за строеж на детска градина до 1985 г. След това се променя неговият статут, като е предвиден за комплексно застрояване. Действащият план е променен през 2005 година. Тогава теренът е преобразуван за жилищно строителство.

Разрешението за строеж пък е от 14 януари 2019 г. и е издадено от администрацията на бившия кмет Иван Тотев. Сега обаче горещият картоф е в ръцете на новия кмет. Протестиращите са категорични, че не са били уведомени за промяната статута на имота.

Те настояват, ако има строителство във въпросния терен, то да бъде по-ниско. Имаше и предложения инвеститорът да бъде овъзмезден с друг имот, а парцелът в "Южен" да бъде отреден за зелена площ. Общината обаче не разполага със свободни терени, а и подобни заменки не са разрешени от закона.  

"На хората ще бъдат предоставени абсолютно всички документи, касаещи парцела. Надяваме се да се стигне до консенсус, защото на никого не е приятна тази ситуация“, обеща Здравко Димитров. Протестиращите са категорични, че не са били уведомени за промяната на статута на имота. Очаква се на срещата с инвеститора те да предложат, ако има строителство, то да бъде по-ниско.

Развръзка по казуса може да има най-рано в понеделник, когато ще бъде и срещата между трите заинтересувани страни. Тя е по инициатива на кмета.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?