Следвайте ни

Здравко Димитров: Държим да има правила, не спорни забрани за дейността на администрацията

viber icon

- Г-н Димитров, какво е мнението ви за искания от съветниците от ГЕРБ мораториум за преместваеми съоръжения на пл. „Централен” и промяната на наредбата, която ще ви задължава всеки път да искате разрешение от градския парламент?  

- Първо искам да кажа, че администрацията отдавна работи за промяна и осъвременяване на наредбата. С екипа ми подготвяме предложение за четири или пет зони в Пловдив, които ще бъдат предназначени за поставяне на такива временни обекти като лунапарк, зимна пързалка, базари. Когато сме готови, ще предложим проекта за  изменение на Наредбата за обсъждане сред гражданите и едва тогава ще я внесем в Общинския съвет. Не сме против да има ясни правила, дори напротив - настоявам за това, но не съм съгласен група съветници да ограничава по спорен начин дейността на администрацията. Интересно как ще върви дебатът в Общинския съвет за разполагането на шатрите и щандовете от фестивала "Пловдив чете" например, колко време ще отнеме процедурата и какво ще стане, ако дневният ред не стигне, защото има по-важни точки. Не може Общинският съвет да се занимава със сроковете, за които трябва да се издаде едно или друго разрешително. Тези неща са описани ясно в нормативната база и се чудя защо точно сега някой реши да я пренаписва. 

Както хората видяха, аз държа на прозрачността в работата на администрацията. В Пловдив за първи път по всички важни теми  се правят широки дискусии с участие на граждани и професионални гилдии. Но не приемам да се действа силово с мораториуми.

- Тежката конструкция на виенското колело не е ли увредила плочките на площада? 

- Има няколко хлътнали плочки, но не и в обсега на колелото. Десетки хора, предимно млади, се радват на тази атракция и аз не виждам с какво толкова много сме ощетили града, че разрешихме виенското колело да бъде монтирано на централния площад. От фирмата, която ни предложи тази атракция, е внесена гаранция, платен е и наемът до края на юни. Доколкото знам, при ремонта на площада са дадени близо 700 000 лева допълнително за укрепване на основата. Освен това още през 2013 г. с решение на Общинския съвет зоната пред партийния дом е определена за подобни атракции, сцени и други тежки временни съоръжения.   

Не би трябвало след две години, откакто е реконструиран, да има  счупени и хлътнали плочки. Както казва колежка от моя екип, по пантофи ли трябва да ходим по този площад. В Цар-Симеоновата градина пък и досега не са поставяни никакви временни съоръжения, така че смятам за неоснователно въвеждането на мораториум. Позицията на Общината по този въпрос ще бъде изложена на сесията, на която ще присъстват зам.-кметът арх. Невена Балчева и главният архитект Димитър Ахрянов. 

- Разбрахме, че съветниците на ГЕРБ имат още едно предложение, което ще внесат устно на самата сесия - да се предоставят 1,7 млн. лева на районните кметове. Обсъждахте ли това намерение със самите кметове на районите, които също бяха на оперативката?

- С районните кметове говорихме за текущи неща, но не и за допълнително финансиране на строителните им програми. В бюджета засега няма свободни средства, които бихме могли да инвестираме в обекти извън одобрения в началото на годината. Аз също искам всички улици и тротоари да бъдат обновени, но средствата са ограничени. Да, събирането на приходите върви добре, но всеки ден възникват нови проблеми и приоритети. Например трябва спешно да осигурим пари за ремонта на ул. „Оборище”. Улицата е разкопана заради новите водопроводни тръби и канализация, които се изграждат по Водния цикъл. Тя обаче не е включена в проекта и Общината трябва да я възстанови със собствени средства.  

Има детски градини и ясли, които се нуждаят от спешен ремонт. В някои сгради капе от таваните и трябва да оправим течовете през лятото. 

Що се отнася до кварталните улици и тротоари, имаме друга идея как да помогнем на районните кметове да ги поддържат. И нея обаче ще подложим на обсъждане, преди да я предложим в Общинския съвет. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Петров

Петров

08.06.2021 | 17:00

Относно екипа- пълен провал. Откъде ги събрахте?! На светлинни години от екипа на г- н Тотев. А пък гладни...Много гладни. Срам и за Б.Б., и въобще...

Отговори
2 1
Густо майна Филибето

Густо майна Филибето

08.06.2021 | 09:56

Зико пада от небето От многото Работа Работа Работа Мозъчните клетки се разпадаха

Отговори
5 4
Батко

Батко

08.06.2021 | 09:25

Абе толуп, скрий се, говориш само глупости. Марица, стига сте го излагали тоя човек на възраст, нека си отиде достойно.

Отговори
7 4
наблюдател

наблюдател

08.06.2021 | 09:14

Здравко, приятелю, откъде ги събра тези главанаци като екип около теб. На теб по обясними причини ти трябваше много, ама много силен екип. И Мамин не блестеше с интелект и едва се подписваше, но Роза, Менда и компания му подбраха много добър екип, а и два мандата му движиха всичко проблемно и го вадиха от кризи. А при теб - нито едното, нито другото. Закъде си тръгнал така. Чудо ще е въобще ако си изкараш мандата, без да станеш за посмешище на целия град. Всъщност, в някаква степен с помощта на Мамин, това вече е факт. Честно да ти кажа - мъчно ми е за теб.

Отговори
13 2
оставка

оставка

08.06.2021 | 08:58

толуп

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?