Следвайте ни

Здравко Димитров: Данъците ще се вдигнат, ако не вземем заем за важните проекти

Кметът иска подкрепа от Общинския съвет за 40 млн. лева, но предупреждава, че някои пак клатят лодката

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров  ще внесе до 20 юли в Общинския съвет предложение за инвестиционен кредит. 

Заемът се очертава в размер на 40 млн. лева, с които ще се финансират приоритетните  инфраструктурни проекти. Според кметът това са автомобилен подлез до Водна палата, ул. „Даме Груев”, чието разширение ще започне през август, подлез „Модър – Царевец”, който вече се строи и се изпълнява с бюджетни средства. Кметът подчерта, че със същия заем ще се закупи нова техника за общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, но уточни, че това ще стане само ако местният парламент вземе решение.

„Пловдив има нужда от кръстовища на две нива. Такива са изградени в София. А ние тук с боричкане и хитрини не правим нищо. Трябва да имаме външен и вътрешен ринг и, няма да спра да го казвам, че ако не го вземем този кредит, общината ще бъде принудена да изгражда нова инфраструктура, но за сметка на по-високи данъци”, предупреди Димитров.  И допълни, че панаирният мост ще се компрометира, ако върху него продължават да спират коли заради задръстванията, които се получават на колелото. 

Кметът увери, че няма да се вдигат местните данъци заради общинския дълг.

„Данъците ще се вдигнат, ако не се тегли кредит”, прогнозира той. 

Разговори за заем с лихва 0,33 процента са водени с фонд „Флаг” .Условието, което се поставя пред общината, е да се вземе по-скоро решение, защото досега заемът се отлага заради споровете със съветниците.

„Иначе губим изгодната оферта. Докато се наумуваме, някои се наиграха и си взеха парите, включително Стара Загора и Благоевград”, посочи Димитров. 

В този кредит беше включен и олимпийски плувен басейн, но от „Флаг” отказаха да го финансират, като казаха, че не дават пари за басейни. 

„Някои пак се опитват да клатят лодката и им казах, че не съм спрял да мисля и за спортната инфраструктура, макар че аз не бих поканил журналисти на първа копка, без да имам осигурено финансиране”, репликира кметът предшествениците си. Басейнът беше започнат в края на миналия мандат, но Здравко Димитров спря строежа, след като се разбра, че от бюджета няма как да бъдат осигурени 13 млн. лева. 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (45)

Дако

Дако

20.06.2021 | 17:23

Предизборно обеща,намаляване на данъците,какво стана.

Отговори
6 0
далавери

далавери

19.06.2021 | 08:44

Нещо ви куца логиката, г-н кмете. Данъците се вдигат, когато има заеми за изплащане!

Отговори
7 0
ЛЪЖЕ ОЩЕ В ЗАГЛАВИЕТО:

ЛЪЖЕ ОЩЕ В ЗАГЛАВИЕТО:

18.06.2021 | 17:31

"ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ..." в безлично наклонение на глагола няма смисъл. Истината гласи на Език Свещен, че: АЗ ЩЕ ВДИГНА ДАНЪЦИТЕ! Даже за увъртане и хитруване не го бива баскетБОЛНИЯТ мозъклия!

Отговори
7 0
осравка

осравка

18.06.2021 | 15:33

пак си го изберете тия толуп

Отговори
10 0
С тоя КОКАЛ  между ушите - как да му имаш вяра...?

С тоя КОКАЛ между ушите - как да му имаш вяра...?

18.06.2021 | 00:58

Даже и ако беше почтен и ЧЕСТЕН (както съпартиеца му Тотев?) като стана ясно колко е загубен, миличкият, с тоя КОКАЛ между ушите не му вярвам, че ще умее да оползотвори / стопанисва Ресурса, за който хленчи . . . НЕ. ТЦ. Ъ-ъ!

Отговори
8 0
С тоя КОКАЛ  между ушите - как да му имаш вяра...?

С тоя КОКАЛ между ушите - как да му имаш вяра...?

18.06.2021 | 01:06

Или той просто -хитричко- ще си назначи с получения бакшиш още десетина ЗАМ-ове, всеки със секретарка, ПиаР, шофьор и Бияч и с по трима Началник-отдели и "екип" с Програма от Проекти (жизн-важни!) които на следващите избори ще гласуват радостно за крадливата ГЕРБокрация. МЪДРЕЦ, бе, ей!!!

Отговори
11 1
С тоя КОКАЛ  между ушите - как да му имаш вяра...?

С тоя КОКАЛ между ушите - как да му имаш вяра...?

18.06.2021 | 01:19

Особено бурно може да се развие и набъбне КУЛТУРският отдел. Оттам отпадна видният софиянски навлек Грозен, значи се отваря вакантно място в О"ИНСТИТУТ" (?!?) за доцентура във Факултет МижиДаТеЛажем и докторанти по "хибридна" спициялност АртМениджСергиджи в Катедра ЗаПетЗаЧетири. Тогава ЗАМ-ът с лебедовата шия П.П. може заслужено да стане КлЕТ.

Отговори
6 1
остсвйа

остсвйа

17.06.2021 | 14:54

мръсен толуп грозен

Отговори
15 1
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

17.06.2021 | 11:19

изчегърта

Отговори
10 2
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

17.06.2021 | 11:17

След като бяха изхарчени 20 млн. лева за оборудване на „Индра” в момента то стои из автобусите като паметник на абсурда. Прокуратурата вече разследва, Община Пловдив съди фирмата – дали ще има наказани и виновни, предстои да разберем, въпросът обаче е друг – какво ще направи Община Пловдив?

Отговори
18 1
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

17.06.2021 | 11:14

Според кмета инж. Иван Тотев с изпълнението на проекта Пловдив ще е единствения град в България, който цялостно внедрява най-новаторската услуга за своите граждани. Това увери и Мигел Пеняс, мениджър по продажби на транспортни услуги за Европа на испанската фирма-изпълнител ИНДРА СИСТЕМАС С.А. [INDRA SISTEMAS, S.A]. Той гарантира, че в Пловдив се внедряват най-модерните технологии. Фирмата има опит от въвеждането на електронното таксуване в Мадрид, Барселона, Валенсия, в метрото на Атина, Лисабон, Буенос Айрес, Сантяго, Кайро, а най-голямата й поръчка в момента е в Риад, Саудитска Арабия, на стойност 250 млн. евро.

Отговори
10 3
възмутен

възмутен

17.06.2021 | 08:57

ИЗНУДВАЧ!!!!!!*!!!!!!!!!!!

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?