Следвайте ни

Здравко Димитров: Борисов и Радев трябва да намерят общ език за доброто на България

viber icon

Как се управлява Пловдив в обстановка на ковид криза, служебен кабинет на Радев и факта, че ГЕРБ не е на власт? На тези въпроси отговаря кметът на Пловдив Здравко Димитров пред Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“.

 

„Как управлявате Вие в обстановката на служебен кабинет на Румен Радев, влязъл в остра престрелка с лидера на ГЕРБ и ексминистър-председателя Бойко Борисов, в обстановката на ковид и това, че ГЕРБ не е на власт?“, попита водещата Илиана Беновска.

„Не е лесно. Мандатът се очертава като много труден и изисква върхови усилия, мъдрост, позитивност, за да може всичко, от което Пловдив има нужда, да бъде осъществено! Трябва диалог и много търпение от всички, защото и политическата обстановка е много тежка, така че без диалог и само с излизания по улицата няма да стане! Това го разбраха и в парламента!“, отговори Здравко Димитров.

Транспортните проблеми в Пловдив

„Вчера имахте една среща по повод на това, че автобусите в Пловдив искаха да спират, какво стана?“, попита Беновска. Здравко Димитров отговори, че никога не е отказвал среща и затова е попитал превозвачите кога им е била отказана такава. Те не са отговорили нищо. Пловдивският кмет се съгласи, че билетите в града са може би с най-ниска цена в цяла България, превозвачите търпят загуби, защото и цените на горивата са се повишили. Ала той още веднъж подчерта, че проблемите се решават само с диалог, сядане на масата и излагане на аргументите. Кметът заяви, че на следващата сесия на общинския съвет ще бъде вкарано предложение превозвачите да бъдат дотирани и добави: „Но за това трябва да гласуват и общинските съветници, не е достатъчно само аз да бъда съгласен!“.

„Като говорим за транспорта, вие получихте като тежко наследство -един неработещ транспортен проект, опитите ви да въведете електронно таксуване все още не са завършили, как ще решите този проблем с обществения транспорт?“, попита Беновска.

„Тотално провален транспортен проект наследихме! Представяте ли си, в Пловдив нямаше десен завой? Вече имаме 25 кръстовища, продължаваме да работим в тази посока. В Пловдив през деня влизат много хора, които работят. Улиците преди време са били изчислени за 40 000 – 50 000 коли, а сега само за ден влизат толкова!“, отговори кметът. Той добави, че се работи за кръстовища на две нива и пробиви на различни места и ако не се обърне внимание на тези проекти, ще настъпи пълен хаос. 

Здравко Димитров обясни, че в Пловдив искат да минат на електронно таксуване в градския транспорт, може би до края на годината ще се обяви конкурса. Компанията, която е получила предишната поръчка, не си е свършила работата, сега отново се започва отначало, може би ще има и обжалвания, което води до загуба на време и нерви. 

Инвестициите в образованието

„Щем не щем всичко опира до пари, говорихме и за дотация на градския транспорт, сега пак говорим за пари. Как изобщо се справяте финансово, откъде общината черпи резерви?“, попита водещата Илиана Беновска. Здравко Димитров отговори, че не е никак лесно, строят се 11 нови детски градини в момента, има планове да се построят и нови училища. Водещата отбеляза, че през последните десетилетия в Пловдив не са строени нови училища. Събеседникът ѝ каза, че в момента има проект за ново училище до хуманитарната гимназия.

Здравко Димитров каза, че в момента са се съсредоточили върху най-важното и не се харчат излишни пари. Има обаче приоритети, които трябва да се изпълнят, за да бъде Пловдив добър град за живеене. 

Протестите на ресторантьорите и собствениците на нощни заведения

"Тук преди малко бяха Ричард Алибегов, председател на БАЗ, Магдалена Милтенова от КАП и Петко Ангелов от КАПБ. Ричард Алибегов ми каза да Ви предам много поздрави. Какво закодирано послание Ви пращат ресторантьорите?“, попита Беновска. Здравко Димитров отговори: „Преди време и аз съм се занимавал със същия бизнес, така че се разбираме без думи. Предайте му и Вие много поздрави! Община Пловдив беше първата, която отмени тротоарното право, отмени наемите. Не съм безразличен към техните проблеми, с каквото можем си помагаме взаимно!“.

 "Как се движат протестите на собствениците на ресторанти и нощни заведения?“, попита Беновска. Здравко Димитров отговори, че настини липсата на социални контакти е нещо много неприятно. Що се отнася до протестите, такива винаги е имало, трябва обаче да се подходи внимателно към всички аргументи. 

Новите лица в политиката и неуспешните им опити да съставят правителство

 „Какво е политическото бъдеще на България?“, попита водещата. Здравко Димитров отговори, че е едно  да говориш от студията на телевизиите и от площадите, съвсем друго е да поемеш властта и да носиш отговорност. Той добави: „Иначе ние сме горд народ, ще преминем и през това!“

Беновска попита събеседника си кой ще бъде следващият президент на България. Димитров отговори, че не се наема да прави прогнози. „А трябва ли Борисов да се кандидатира за президент?“, попита Беновска. Кметът на Пловдив отговори: „Уважавам и единия, и другия, те са големи хора с опит, според мен Борисов и Радев би трябвало да намерят общ език за доброто на България!“

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Гена

Гена

13.09.2021 | 11:48

Като почнеш с маминия и тиквата и така по веригата на гроб всички в затвора!!!!радев е на светлинни години от тая помия…

Отговори
1 0
123

123

11.09.2021 | 14:41

Зико, Радев е президент, а Боко какъв е, че не мога да се сетя. Не карай по инерция, моля те. За Боко съд и затвор. После и ти се стягай за същото.

Отговори
2 4
Нали

Нали

11.09.2021 | 12:06

И къв му е опита на Радев? Пълен плювалник и чорап зелен вмирисан! Дори и като шпионин е кръгла нула! Гепиха ги по бели гащи, барабар с руснаците! Малко му остана до затвора!

Отговори
8 7
Имам един въпрос само

Имам един въпрос само

11.09.2021 | 14:27

Пиете ли си редовно хапчетата? Май не... отново са се появили халюцинациите

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?