Следвайте ни

Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни станции

Трасето на водопровода към Пловдив може да се скъси с 3 километра

viber icon

Новоизградените туристически бази и атракциони по Въча и Цанков камък ще трябва да имат собствена пречиствателна станция, ако бъде реализирана каскадата Доспат - Въча. В противен случай те ще бъдат затваряни. Това стана ясно вчера по време на Регионалния съвет за развитие на Южен-централен район, който се проведе в Пловдив.

 

"Ако си осигурят необходимото ниво на пречистване, няма да има проблем. Високото ниво на пречистване трябва да е съобразено с по-долните нива на водохващането, защото водата ще се ползва за питейни нужди", уточни инж. Митко Стойчев от областна администрация Пловдив. Това означава, че инвестиционните интереси няма да бъдат засегнати при спазване на изискванията за качество на водата.

 


По думите на областния управител Здравко Димитров проектът трябва да бъде реализиран, защото водата в града непрекъснато влошава качествата си, а водните запаси намаляват. Той подчерта още, че Пловдив пие вода от сондажни кладенци. "Това е голям проблем за града ни. Спомняте си през 2005 г. при наводненията, че две сонди излязоха от строя. Ако пак се случи, това означава да останем от 2 до 5 дни без вода. Нека сондите да останат, но като алтернатива", допълни Димитров.

 

По думите на инж. Митко Стойчев пък твърдата вода, която използваме, амортизирала домакинските уреди. Така животът на пералнята например се скъсявал с до 5 години. "Освен това водното тяло е с изчерпан динамичен ресурс. Забелязва се изсъхване на влажните зони - острова и района на Гребната база. Не бива да чакаме момента, в който липсата на вода ще се яви спирачка на икономиката", обясни инж. Стойчев.

 


Дългочаканият проект за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини с вода от Въча е наполовина по-евтин спрямо 10 години по-рано. Докато себестойността му тогава е щяла да бъде 300 млн. лв., то сега прогнозите са инвестицията да излезе 150 млн. лв. Има избран изпълнител, който да извърши прединвестиционното проучване. Той обаче не може да стартира дейност, защото фирмата, която бе класирана на второ място, обжалва избора пред КЗК. Очаква се през следващите седмици комисията да се произнесе по казуса.

 

По думите на инж. Стойчев до 15 месеца ще има нови прединвестиционни решения. "Дължината на тръбопровода ще бъде редуцирана. Водовземането ще бъде повдигнато с 30 метра, което ще намали трасето с 3 километра. Диаметърът на тръбите също ще бъде намален. До момента в района на Кричим диаметърът им е 1800 мм заради денивелацията. Това обаче е икономически неизгодно. Въпреки по-малкия предвиден диаметър проводимостта на тръбопровода ще бъде по-висока", добави инж. Стойчев. Стана ясно още, че 17-километрово трасе, което ще минава през Пловдив, ще подава 70% от общата вода.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стига с тези далавери бе!

26.06.2019 | 14:38

Здравко, запознат ли си колко са селата, градовете и курортите, които изхвърлят отпадъците и фекалиите си в реките пълнещи "Въча"? Знаеш ли, че една от реката няма дори риба, поради химичните замърсявания от ски пистите ? Запознат ли си, че водата е с тиня? Защо ще ни тровиш с тази вода? Вземи си милионите и ни остави, да си пием сегашната вода, която е от дълбочина 170 метра и е чиста, далече от всички замърсители!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?