Следвайте ни

Здравко Димитров алармира премиера за преливащите сметища на Пловдив

viber icon

Три важни за Пловдив и региона теми  са коментирани  в неформална обстановка днес на срещата между премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Емил Димитров и кмета Здравко Димитров, научи „Марица“. Разговорът е бил иницииран от министър – председателя с основен акцент чистата околна среда.

Борисов е разпоредил на министъра да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната по повод на поредното замърсяване, този път в речното корито край Велинград.

„Обсъдихме състоянието на депото за отпадъци в Цалапица и на завода в Шишманци, чийто капацитет е изчерпан и трябва де взимат мерки. Другата важна тема беше проектът за водоснабдяването на Пловдив и околните села от каскада „Въча”, който също е от изключително важно значение за града и региона”, обясни за „Марица” Здравко  Димитров. Проектът "Въча" включва изграждането на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на Първенец. В момента тече прединвестиционното проучване, което да даде ясна представа за общата стойност за реализацията му.

За изграждането на Югоизточния обход по околовръстното шосе на Пловдив обаче ще има допълнителна среща с премиера, поискана преди няколко дни от Димитров.  Процедурата за избор на изпълнител на пътя от „Скобелева майка” до кръговото кръстовище на Асеновградско шосе  бе прекратена  от тръжната комисия на Агенция „Пътна инфраструктура” с мотив, че всичките 12 кандидати са допуснали пропуски в документацията.

„Отново ще разгледаме въпроса с  водохващането и ще обсъдим в детайли разработката на екипа, на който е възложена подготовката на проекта „Въча”.  На 10 февруари предстои обсъждане на заседанието на Експертен съвет, на което ще присъства и екипът на проектантите”, каза Здравко Димитров.

Кметът не скри притеснението си, че сметището в Цалапица, изградено в началото на 90-те години,  е запълнено и трябва да бъде рекултивирано. Заводът за преработка на битови отпадъци в Шишманци има ограничен капацитет и не може да поеме целия обем на сметта, която изхвърлят  областният град и няколко общини от региона.  Изчерпан е и допустимият обем на  депото, където по технологията трябва да се складират само твърди фракции, които остават от преработката в завода. Това е една от причините депото там да наподобява грозно сметище.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Ким

Ким

24.01.2021 | 20:55

Бахти и елита, бахти и чудото - бивше барманче на вузовско барче и бивша сикаджийска мутра.

Отговори
6 5
Панчо

Панчо

24.01.2021 | 19:06

Ама, защо да не иска?.Боклуците на сметището в Цалапица да не би да са само на Пловдив. Няма само ние да плащаме

Отговори
3 0
Вода

Вода

24.01.2021 | 15:54

Нещо за Напоителни системи се мълчи, защо ли?

Отговори
6 2
Отврат

Отврат

24.01.2021 | 15:41

Тъ-п пловдивски кмет! Ами почистете си, какво все на Борисов ревете, все той да ви оправя бакиите, а после пу-тьо-вците от БКП и люспите от дай, Българя и мая галевата реват, че БГ била премиерска република...То поне да беше така, та да ви набие Бойко чут-урите, пък то сте оставени на правомощия и самоуправление...пфу!

Отговори
6 7
Нали

Нали

24.01.2021 | 15:49

Червен некадърник!

Отговори
6 6
Ким

Ким

24.01.2021 | 20:56

общинарите ви задължават да пишете тика, нали ?

Отговори
4 1
Бони Щето

Бони Щето

24.01.2021 | 15:13

Ми то вече целия град е едно голямо сметище! Пълно е с отпадъци, като почнеш от обитателите на Стамболов 1 и стигнеш през разклона от бул. 6ти септември и Младежка, през Шекера, Армана, Аджисана та чак до Столипиново! Сметище до сметище мила моя майнольо!

Отговори
10 5
Нали

Нали

24.01.2021 | 15:48

Не е вярно, пишете пълни лъжи! След безвремието на карловското ЗКПЧ, центъра на Пловдив се промени осезаемо и буклуците налазили главната в селските си рикши, бяха изринати! Остава някой джурналис от Марица да бъде набутан в зандана за пишене на глупости!

Отговори
6 6
За да има България

За да има България

24.01.2021 | 19:28

Очаквайте приливната вълна от сметището в Цалапица да се превърне в тайфун, който да измете всички политически отпадъци на бунището на историята!

Отговори
3 2
До тотев-нали

До тотев-нали

24.01.2021 | 20:02

Да бе Тотев Пловдив наистина се промени.Стана за 8 години ОЛИГАРХ ОТ КРАДЕНЕ .КЛЕПТОМАН С КЛЕПТОМАНА.Коката и уискито ти идват отдавна в повече.

Отговори
6 1
Реакция

Реакция

24.01.2021 | 15:06

Това показва безпомощен и неадекватен кмет. Премиера ли ще му чисти боклуците? Типично за управляващата ни хунта - невежи, нагли, прости! Това е управленска простащина!

Отговори
10 7
Нали

Нали

24.01.2021 | 15:44

Поредният червен бoклук, скимтящ от злоба!

Отговори
3 7
До нали сиреч Тотев

До нали сиреч Тотев

24.01.2021 | 21:00

Тотев ,все повече деградираш.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?