Следвайте ни

„Здравей, здраве“ на Бунарджика: Пловдивчани се редят за гривни от малахит и кюфтета от водорасли СНИМКИ

viber icon

Невиждан интерес  предизвика фестивалът „Здравей, здраве“, организиран  днес с участието на район „Централен“ на Бунарджика в зоната около паметника на Васил Левски. 

На сергиите, разпънати  на алеите чак до Летния театър, имаше от пиле мляко, свързано със здравословния начин на живот, а за малчуганите бяха организирани забавления в творческата лаборатория и на площадчето пред паметника, където е монтирана и открита сцена,  докато  следобед времето не се развали.  

На малката алея хората едва се разминаваха, децата изчакваха на опашка да се освободи място,  млади майки с бебешки колички бяха сред посетителите. 

 Мария Павлева и Таня Маринова от клуб „Слънце“ с лъчезарни усмивки посрещаха децата, които искаха да се научат какво може да се направи от прежда със собствени ръце. „Килимче за куче или котка, постелка за баня или долу пред легло и много други неща, ако имаш фантазия“, обясниха младите жени.  Те са убедени, че подобни занимания придават  на децата увереност, помагат за координация на ръцете, развиват въображение. А на родителите препоръчват да поощряват малките като ги уверяват, че сами могат да изработят чудесни  изделия.

С вдъхновение децата майсторяха свещи и  рисуваха върху торбички от текстил. Ако искат, родителите могат да направят дарение в кутията, оставена в съседство, колкото могат. Децата получават за спомен торбичките, изрисувани от тях самите, обясни Невена Петкова от Център за йога и духовност , чиито представители също участват във фестивала. Невена и нейните колежки държаха платнище над главите на децата, когато заваля дъжд. 

На малката алея  бяха изложени шишенца с прах, който по думите на производителите възстановява съединителните тъкани в организма, еко храни, бижута, оригинални тениски, ароматни  свещи, ухаещи на сладкиши.

„Малахит помага  на сърцето, включително дава любов, рубинът  допринася за повече сила, дори и в духовен план, златото способства за по-голяма жизненост“, увери екипа  на „Марица“ Велизар Рашков, които повече от 20 г. се занимава с изделия от естествени материали – гривни, кутийки за бижута, колиета, пръстени. Има и ателие в „Капана“. Счита, че камъните поддържат здравословния начин на живот, ако правилно си избереш  от какъв имаш нужда. 

Опашка беше се образувала пред щанда с енергийна кухня  без грам месо. Мнозина опитаха от кюфетенца, приготвени само от растителни продукти – водорасли, лимец, моркови, спанак, карфиол. Имаше традиционна  японска   супа от магданоз и десерт с бадеми и стафиди.

Майсторите Димо Тенев и Антон Александров  са направили в Раднево цех за производство на веган продукти. Димо Тенев разказа, че преди това са предлагали здравословни храни във Варна, след това в Лондон.  „Всички рецепти са авторски, а учителят ми беше японец. Вдъхновението ни идва от Орфей, от траките. Растителната храна е присъща на нашите земи и е изключително полезна за добро здраве“, сподели Димо Тенев. 

Фестивалът продължава и утре от 10 до 18 часа. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?