Следвайте ни

Здравен министър заседна между етажите на Окръжна

viber icon

Неизправен асансьор в току-що построена кооперация на ул. „Калиакра” 7А до автогара "Родопи" бе спрян от експлоатация от екип на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/. Вчера в Пловдив и в по-големите градове на Южна България стартира масирана проверка на съоръженията в частни и обществени сгради, която ще продължи две седмици. Тя е част от националната акция за оглед на изправността на елеваторите, инициирана от вицепремиера Екатерина Захариева след трагичния инцидент в столицата, при който загина 46-годишна жена, а друга бе тежко ранена. Приоритет в проверките на сформираните 8 екипа, в които са включени експерти от цялата, ще са жалби на граждани.

По жалба, отправена преди два месеца към регионалното звено на ДАМТН, бе направена и проверката на асансьора (с 2-годишен гаранционен срок) на ул. ”Калиакра” 7А, на която присъства и репортер на „Марица”. Хората от 18-те апартамента в новата кооперация се оплакаха, че съоръжението се клати и скърца при движение, спира не на съответния етаж, а между етажите. Освен това липсва и паник-бутонът, необходим за сигнализиране при авария, както и стоп- бутон. Страх ни е да се качваме и затова повечето ходим пеша, коментираха живущи, които също присъстваха на огледа. След едночасова проверка инспекторите установиха груби технически несъответствия, допуснати още при монтажа, както и документални пропуски. Най-фрапиращото нарушение е луфт от 5 см между вратата на асансьора и кабината, при допустимост 0,5 см. Това крие сериозен риск, ако малко дете случайно мушне там ръчичка или крак, да пострада, коментира инж. Димитрина Русева - командирован в Пловдив експерт от ДАМНТ Бургас. Тя уточни, че в асансьора липсва GSM бутонът за обратна връзка с поддържащата фирма, който е последна мода в съоръженията, липсва и непредвидимо движение на кабината. Нама табелка на производител, както и информация за броя на лицата и максимално допустимото тегло за возене, също и стикер за извършен технически преглед. Преди огледа първото нещо, за което се хванаха проверяващите, е липса на акт за проведен първоначален технически преглед, с който се разрешава въвеждане в експлоатация. Хората имат съмнение, че асансьорът, който е сглобен в България, е с части втора употреба, което тепърва ще се установява. Там предстои поне още една инспекция, както и синхрон между поддържащата фирма и лицензираната фирма за технически прегледи, с която хората ще правят връзка. Ще се търси и строителят, монтирал неправилно асансьора. Според представител на поддържащата фирма „Сиел-78” ЕТ всичко било наред.

В рамките на вчерашния ден бях проверени също асансьорите в бившата Окръжна болница и в кв. Изгрев на ул. „Преспа”. Пред очите на началника на агенцията за Южна България Димитър Михайлов един от осемте често дефектиращи асансьора заседна на 12 етаж на клиниката. След десетина минути съоръжението тръгна без външна намеса. В „Изгрев” се установи, че дневниците не са попълвани от месец януари. Над 5000 са асансьорите в Пловдив. Средната им възраст в старите блокове е 25 години.

В каре

Рубрика: Минало незабравимо

Здравен министър заседна между етажите на Окръжна 

Мария КАРАБОЙЧЕВА

Бившият здравен министър Радослав Гайдарски заседна в един от асансьорите на Окръжна болница. По този начин се увери лично, че приличат на влакчета на ужасите. След като изживя малък ужас в продължение на 10 минути, още със слизането си министърът каза: Наистина било страшничко, трябва да отпуснем пари за подмяната. Това бе по време на управлението на сегашният шеф доцент Георги Йорданов. Доцентът, който придружаваше официалната делегация, имаше късмет, тъй като бе в друг елеватор. Малко след това действително бяха подменени два от общо 8-те асансьора в болницата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Koli

Koli

27.08.2014 | 22:07

Как го прие бе Михайлов.Как го пусна в експлоатация,а бе червен боклук.Да та махат

Отговори
0 0
Папи

Папи

27.08.2014 | 10:29

Тези 2 седмици ще стигнат ли да се проверят всички асансьори или колкото проверим толкова,до следващия нещастен случай?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?