2374
Следвайте ни

Заведения в Пловдив на режима на парламента - пускат без сертификат

viber icon

Заведения в града под тепетата спират да изискват зелени сертификати за клиентите си. Причината - продължаващите спорове дали да се въведе задължителен зелен сертификат за депутатите и дадената отсрочка от 40 дни от премиера да се реши този въпрос. Ето как коментира ситуацията пред "Марица" Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Вместо държавата да даде пример като най-големия работодател в страната, тя се изплю в лицето на бизнеса и гражданите. Много от ресторантьорите спират да искат зелен сертификат за клиенти, докато той не стане задължителен за депутатите в парламента. Причината е възмущението, което се породи в целия бранш и в обществеността като цяло от коментарите и дискусиите в парламента и МС, които продължават вече седмици наред, дали там ще се ходи на работа със сертификати, или не. Де факто, хората, които трябва  да дават пример на обществото, избягаха изцяло от отговорност и на този етап си ходят свободно на работа без зелени сертификати.

Държавната администрация получи отсрочка от 40 дни, при положение че целият български бизнес и туризъм молехме за отсрочка и получихме само 24 часа. Щом е така, щом всички са равни, но някои са по-равни, тогава смятаме, че и ние имаме 40 дни отсрочка. Когато се въведе зеленият сертификат за всички, ще го въведем обратно и ние. Това не е мое решение, а на много от членовете на асоциацията, които бяха силно възмутени. Получихме хиляди мейли от цялата страна, в групите в социалните мрежи се пишеше. Ние се борим реално с пандемията, спазвайки всички изисквания, включително зеления сертификат, а изведнъж законотворците не го правят. Просто ни убиха цялото желание да сме ние тези, които носим цялата здравна отговорност в страната. През последните 2 години туризмът носи 90% от отговорността. Стига толкова. Това не е на инат, не е напук. Просто не можем да повярваме как хората, които обявиха гръмко как ще се борят с пандемията и ще стимулират ваксинацията, с този си ход показаха, че няма нужда от сертификати и ваксини.

Случващото се е двоен аршин, и то в грешната посока. Недоумение буди и предложението на една партия, според което, ако има задължителен зелен сертификат, то тестовете за неваксинираните депутати трябва да са за сметка на бюджета. Как, при положение че обикновеният българин трябва да плаща по 100 лв. на месец, за да ходи на работа и да си прави тестове? Българите, които сме работещи и собственици на бизнес, ще си плащаме, а те, които взимат хиляди левове заплати, ние ще им плащаме тестовете. 

Възмущението в бранша е огромно и ако има хора, които не проверяват сертификати, то те са прави за себе си, защото примерът, който получиха от политиците, е този.   

Като най-голям работодател държавата трябваше да даде пример, а първи бяхме ние. И ние трябваше за собствена сметка да създадем центрове за  тестване по нощните заведения, за да работят. И то без никаква помощ от държавата, за наша сметка ги направихме, за да може да работим, за да се чувстват клиентите и работещите сигурни. Просто е обидно. 

Страната се тресе от здравна и икономическа криза, а в същото време месец се води дебат за зелени сертификати в парламента. Сметките за ток скочиха три пъти, горивата се качват всеки ден, газът се качи неимоверно. Нищо в тази посока. Ние въведохме зеления сертификат за 24 часа. Претърпяхме отлив на клиентела, фалити, загуба на персонал, но въпреки това се преборихме и продължихме. И накрая те излязоха и направо ни се изплюха в лицето. Така изглежда отстрани. Може да не са искали да се случи, може да не са имали това предвид, но крайният ефект е този. Изплюха се в лицето на бизнеса и на българските граждани, които се редят на опашки и плащат всеки месец по 80-100 лв. за тестове. Не може политиците да разделят обществото. Или се борим с пандемията всички, или никой. Или има пандемия, или няма. Този ход на политиците ще даде задна скорост на ваксинацията и на абсолютно всичко. Дано политиците се осъзнаят".  

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

нека върнем червените - те лъгаха за ЧЕРНОБИЛ - нека им вярваме сега

нека върнем червените - те лъгаха за ЧЕРНОБИЛ - нека им вярваме сега

07.01.2022 | 22:31

защо не - нали сме плиткоумни

Отговори
0 0
Жана

Жана

07.01.2022 | 15:35

Този трябва да го напръскат обилно с Райд! Откога ли не се е къпал и сигуно е навъдил буби...

Отговори
2 0
бойкот и наказание

бойкот и наказание

07.01.2022 | 11:19

хора да им покажем че можем без тях без заведения и без тъп.ите дискотеки... чалг.отеки.....да им направим бойкот.... В Пампорово 6 пържени филии струват 60 лв да шестдесет лева за 6 пържени шиб.ани филийки....... къде се намират това да не е ресторант със звезди Мишлен.....? И тоя маз.ния наха.лник ще го гледаме непрекъснато!аз не видях да стачкуват от Народната библиотека- родителите на децата които стоят като затворници в къщи- не видях лекари да стачкуват --- ще ми стачкуват ресторантьори и сут.ень.ори.... да обявим бойкот като потребители....не ходете на ресторанти и не ходете в дискотеки.... правете си купони...

Отговори
11 3
Сик

Сик

07.01.2022 | 10:32

Тая герберска подлога когато тиквата затвори всичко мълчеше като комунисти на разпит. Никъде не искат сертификати по заведенията и моловете.

Отговори
8 0
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

07.01.2022 | 11:22

На 12.01 ще бъдете ли пред парламента да защитите правата си или само реклама си правите.Какво произвеждате,земята ли обработвате..препродавате И как моля борите пандемията с фалшиви медицински,здравни книжки,сертификати,персонал без договор и такса спокойствие ?!

Отговори
6 1
Иво

Иво

07.01.2022 | 10:29

Гнусният гербав трол си иска Боко тиквата да му дава помощи без да ги брои.

Отговори
7 0
Гербопитек

Гербопитек

07.01.2022 | 09:32

Да припомним, че призова да се гласува за герб на изборите именно в Пловдив. Да отива на него да плаче в Банкя!

Отговори
7 4
Ти луд ли си

Ти луд ли си

07.01.2022 | 09:46

ГЕРБ нямаше да допуснат такива цени на тока и газта. Щеше да се довърши и магистралата. Наистина ли предпочиташ новите, сега освободиха и наглите. Прост народ-слабс държава!

Отговори
7 15
Сик

Сик

07.01.2022 | 10:31

Абе Мунчо гербав - същото е повишението и в Германия и в Чехия и в Щатите и в Англия И твоята мутра на да беше на власт. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
8 1
3,14

3,14

07.01.2022 | 10:40

Тези цени са следствие на управлението на ГЕРБ!За 11 години управление-на последно място в Европа по заплати и пенсии,здраве,образование,производство;ликвидиране на животновъдството и внасяне на отровните хранителни продукти от Европа;субсидиране на зърнопроизводителите за да си купуват джипове!Призовавам симпатизантите на тази антинародна партия,като не могат да помагат,то да не пречат на правителството,което иска да направи България по-добра страна за живеене!

Отговори
6 4
до ти луд ли си  да луд си...

до ти луд ли си да луд си...

07.01.2022 | 11:30

да ти е.б.а майката тъпа гарберска умряхте свършиха ви патроните герберски...

Отговори
5 1
Чекмеджето

Чекмеджето

07.01.2022 | 11:34

И Още много пълни шкафчета

Отговори
1 1
Много е  прав

Много е прав

07.01.2022 | 09:25

Алибегов е много прав в този случай! Не е честно навсякъде да се изисква зелен сертификат, здравна и икономимеска кризи са на върха, а там си спорят още за това на кой как ще му е угодно да ходи на работа. Щяло това да попречи на гражданите да подават жалби..../тази сутрин чухме и това/. Ами то в колко институции се подават жалби....ще си правят тест като не искат ваксини....ейй аман бе Вижте как действат властите във Франция и се учете....

Отговори
9 9
Да се махат

Да се махат

07.01.2022 | 09:17

Чифутските сертификати - ВЕДНАГА!

Отговори
9 8
2,25

2,25

07.01.2022 | 09:16

Талибани като този да бъдат изпращани в Афганистан!Там може да успеят с подривната си дейност срещу правителството,но в България никой не им обръща внимание!

Отговори
8 8
Алиебегов

Алиебегов

07.01.2022 | 09:09

Гербояден , бегай при Деница кравата

Отговори
6 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?