46

Завършват с ударни темпове подлез "Модър -Царевец" до края на 2023 г.

Подлез „Модър – Царевец“, който от години се чака като директна връзка между районите „Южен“ и „Западен“, ще бъда завършен до края на 2023 г., ако проектът на ВиК за Южния обходен колектор не се забави.

Закъснелият със 7 – 9 месеца старт на колектора обрече изпълнителите на пробива – фирма „Драгиев и ко“ -  на принудителен престой, за да изчакат строителите от консорциум „Екопроект – Пловдив“ да монтират гигантската тръба  по ул. „Модър“, под софийската жп линия и да я изведат на ул. „Царевец“.

Цял месец продължи монтажът на колектора от ул. „Модър“  под железния път.  Строителите разказват, че за тази цел са направили сондаж под линията на дълбочина 9 метра от западната страна на подлеза.

В обсадната тръба с диаметър 2 метра  и дължина 32 метра са поставили  канализационен колектор, чието сечение е 1,80 метра, и са го извели от другата страна на ул. „Царевец“ до УМБАЛ „Каспела“. Работата в тази зона е свършена на 90 %. Оттам нататък продължават по ул. „Царевец“, за да  свържат  тръбата с канализацията на Пещерско шосе.

От консорциума подчертават, че съоръжението е много сложно и изисква време. По цялата ул. „Модър“ покрай Транспортна болница колекторът е завършен, успоредно се работи в три участъка на бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Петър Стоев“.

Подлез „Модър – Царевец“  вече е изграден, работниците слагат така наричаните от тях „шапки“ на шлицовите стени.  Дълбочината  на стените  е оразмерена между 4 и 20 метра в зависимост от нивото на двете улици при слизане в подземния тунел под железницата. Откъм ул. „Царевец“ е направен път – обръщало пред жп линията, предстои да приключат с двата локални пътя, широки по 5 метра,  покрай „Каспела“ и от източната страна  откъм ул. „София“.  Поръчани са за производство и два асансьора, които ще бъдат монтирани в подлеза от двете му страни.  

Подлезът е с дълбочина, достатъчна за преминаване на тежкотоварни камиони и градския транспорт. Ширината на двете платна  е по 7,50 метра. Пешеходните тротоарите са повдигнати горе, а не под жп линията.

С  разширението ул. „Модър“ , която свързва Коматевско шосе подлеза под жп линията, стана като булевард – с шест ленти: три са в старата част и три – в новата, с два тротоара отстрани и велоалея.  Под новото  платно  работниците на „Драгиев и ко“ са прокарали  водопровод, канализация, кабелна мрежа. Трасето  се ползва за паркинг засега, докато все още не са приключили строителните работи в старото трасе. Тепърва  хората на „Драгиев и ко“ трябва да довършат разширението в участъка от ул. „Колхида“ до самия подлез, тъй като досега там монтираха колектора.

От пресечката на ул. „Модър“ с „Колхида“  и под жп линията пътят ще е четирилентов.  В такъв габарит е и при входа в подлеза  от ул. „Царевец“ , която също се разширява, до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър“. В момента ул. „Царевец“ от подлеза до бул. Хаджи Димитър“ все още  служи за строителна площадка, която се дали от двама изпълнители – на подлеза и на обходния колектор.
 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
иво

иво

14.05.2023 | 17:13

много мъка в помаклъка

Отговори
1 5
Чичо

Чичо

14.05.2023 | 14:13

Който и да ни управлява все тая . Колко се изредиха , винаги сме недоволни . Манталитета драги , балканите , Ивайло . Казана без пазачи , затова винаги ще бъдем крадлливи и бедни . Изтока .

Отговори
9 0
В този град има ли действаща прокуратура

В този град има ли действаща прокуратура

14.05.2023 | 12:12

Не да ми стачкуват за измислен атентат а да се заемат със заплахите, насилието и подменения на изборите вот на пловдивчани. Партия на власт чрез измама унищожава повече от 10-тилетие града.

Отговори
13 5
2023

2023

14.05.2023 | 13:47

Напълно съм съгласен с вашия коментар. 10 години далавери за сметка на пловдивчани. Спортна зала на пълна загуба, два стадиона с милиони пари за тях ненужни. Няма един завършен проект за 10 години с стратегическо значение. Къде са новите мостове над реката, къде е булевард ,,Северен " до Карловския надлез, къде са ремонтите на кварталите ? Но около хотел ,,Империал" всичко е излъскано нали.... Когато ни управляват хора учили недоучили резултата е такъв. Провала на ГЕРБ в Пловдив е тотален.

Отговори
13 3
Едно просто нещо..

Едно просто нещо..

14.05.2023 | 12:06

Кога ще демонтирате жп линията между Централна гара и Филипово?????Ефектът ще е по голям от всички други проекти с които заблуждавате данъкоплатците!

Отговори
19 6
Не манипулирай и стига с тези демонтирания и събаряния

Не манипулирай и стига с тези демонтирания и събаряния

14.05.2023 | 12:19

Въпросът е какво ще се строи и то без да се краде!

Отговори
10 3
Диди

Диди

14.05.2023 | 13:25

Релсите нямат място в рамките на града запушват целия трафик, това е една от причините да няма градски транспорт.

Отговори
4 4
А булевардите в Район Южен кога бе мръсници

А булевардите в Район Южен кога бе мръсници

14.05.2023 | 11:51

Шест булеварда в този район чакат 43 години да бъдат реализирани и досега са тясни улици! Гербаджийски крадци защо унищожавате района! Защо Тотев манипулирал изборите още не е в затвора?

Отговори
25 6
Пловдив - “европейският образец”

Пловдив - “европейският образец”

14.05.2023 | 11:14

И без това този проект е закъснял с 30 години. Има нужда на поне още един пробив на Прослав за да не се заобикаля с километри.

Отговори
15 3
Народът е казал

Народът е казал

14.05.2023 | 11:00

Бързата работа - срам за майстора!

Отговори
10 3
Народа е казал

Народа е казал

14.05.2023 | 11:35

Когато чрез измама 12 години те управляват и крадът чрез измама нелегитимни кметове така ще е! Гербаджийски мръсници!

Отговори
19 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?