Следвайте ни

Затворник получи 16 бона обезщетение за тясна килия в Пловдив

viber icon

Затворник осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за 16 000 лв., защото лежал в тясна килия с мухъл 2672 дни в зандана в Пловдив. Магистратите уважиха частично предявения от мъжа иск от общо 100 хил. лв, тъй като само част от претенциите и твърденията му съдът прие за основателни и доказани.

Лишеният от свобода твърди в исковата си молба, че щетите му са нанесени по време на престоя му зад решетките в Пловдив  от 01.09.2012 г. до 10.11.2020 г. Според него в помещенията, в които бил настанен били пренаселени и под 3 кв. м. без постоянен достъп до санитарен възел с течаща топла и студена вода; студ през зимата, топло и задушно през лятото; наличие на мухъл. 

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" заявяват пред съда, че претенциите са неоснователни и недоказани. 

По време на делото съдът намира за основателни претенциите на затворника, че е бил поставен в помещения като разполагаемата площ на едно лице е била под 4 кв. метра, а за един кратък период от под 3 кв.м., но това е било само за част от периода на престоя му. Недоказани са твърденията на ищеца относно неосигуряване на достатъчно светлина и вентилация в помещенията за лишаване от свобода. Съдът приема за недоказано и твърдението на затворника, че не е му е бил осигурен престой на открито, както и преживените от него студ или горещина, става ясно то съдебното решение.

То подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред тричленен състав на Административен съд-Пловдив.  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Tolkoz godini pandis

Tolkoz godini pandis

07.05.2021 | 17:17

100 toqgi I da hvarchi na nqkade. Pari kato ide da raboti.

Отговори
1 2
колчо

колчо

07.05.2021 | 16:42

щом е в затвора има защо. да не се прави на обезщетен

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?