4020

Затварят ул. „Христо Г. Данов” около Дондуковата градина до края на годината

Улица „Христо Г. Данов” се затваря от днес в участъка между ул. „Бетовен” (сградата на  EVN) и бул. „Руски” за ремонт. Движението се спира до края на декември за изграждането на нови тротоари, бордюри и улично осветление.

Обновяването на настилките на ул. „Христо Г. Данов” е част от проекта за реконструкцията на Дондуковата градина. В цялото каре около парка, включително на ул. „Бетовен” и  бул. „Шести септември”, ще бъдат подменени тротоарите и осветлението до края на тази година, каза за „Марица” кметът на район „Централен” Георги Стаменов. В заданието за ремонт е включено и пространството около Дома на младоженците. 

Той допълни, че Дондуковата градина също ще бъде завършена за Коледа. В момента вървят последните строителни работи по фонтана, изграден на мястото на цветната леха на площадчето. Главната алея е по-тясна от предишната, с повече зеленина и парково осветление. Премахнати са и старите фонтани, които в последните години бяха заприличали на пресъхнали грозни корита. Дървета и храсти ще се засаждат, след като падне първата слана, за да се хванат по-лесно, като в целия парк е прокарана поливна система, обясни Стаменов. За коледните празници в Дондуковата градина ще грейне елха.  

Проектът  на стойност около 4 млн. лева се финансира с дългосрочен нисколихвен заем, договорен чрез Фонда за устойчиво развитие по ОП „Региони в растеж”. Парите бяха осигурени вместо изграждането на пробива до Водната палата, спряно след протести и решение на Общинския съвет. Отделно, със същия заем се правят и ремонтите в карето около Дондуковата градина.

Проектът за реконструкцията на най-стария парк в града беше изготвен в район „Централен” и съгласуван с НИНКН. В районната администрация бяха проведени и обществените поръчки за избор на изпълнители.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
гражданин

гражданин

13.11.2023 | 10:31

крадецът стаменов, нищо ново от гербаджийската най-крадлива шайка!

Отговори
4 2
Пешо

Пешо

13.11.2023 | 10:08

Г-н Стаменов, ще бъде добре да пуснете един отчет за стойността на различните СМР в този проект. 4 млн. за един парк? Ще има и поне 200 пейки и 400 кошчета за боклук, за да биете рекорда на бул. Хаджи Димитър. Можеше да построите две училища или детски градини. Но в парковете Лапачката е по-голяма, нали ?

Отговори
10 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?