2374

Затягат мерките в Пловдив: 1000 лева глоба за тухли и бетон в тревата

Високи глоби за немарливите строители и домашни майстори

 

До 1000 лева скача глобата за всеки пловдивчанин, който бъде заловен да хвърля на непозволени места счупени мебели, торби с цимент, керемиди или тухли. Това предвиждат гласуваните от местния парламент на последната му сесия промени в Наредбата за опазване на околната среда. Санкциите за хвърлени отпадъци извън разрешените за това места на територията на общината скачат както за граждани, така и за фирми. Съветниците завишиха  санкциите за граждани от 300 до 1000 лева, вместо горната граница от 800 лева досега. Фирмите ще броят от 1400 до 4000 лева при действащия до този  момент таван от 3500.

Двойно по-голяма глоба - до 8000 лева,  се въвежда за граждани и фирми, ако залеят с бетон тревни площи, улица или тротоар.

Съветникът от "Ние, гражданите" Георги Величков искаше още по-високи санкции за мърлячите, като предложи населението да плаща от 500 до 3000 лева за нарушението, но зам.-кметът по екология Анести Тимчев обясни, че Наредбата за опазването на околната среда в Пловдив трябва да бъде съобразена с параметри, посочени в закона.  Димчо Петров  се зачуди по какви критерии едни граждани ще плащат 300 лева, а други ще се наказват с максималната глоба от 1000 лева, но така и не получи отговор.

Община Пловдив ще въвежда зони с ниски емисии, в които няма да се допускат автомобили, замърсяващи въздуха. Новата организация на движението също е записана в Наредбата за опазване на околната среда. Изискването е част от мерките на Европейския съюз, предвидени и в българското законодателство с цел подобряване на атмосферния въздух. 

С допълнителни решения ще бъдат определени границите на "чистите" зони, а също критериите на превозните средства, по които ще се определят правилата за достъп, обясни зам.-кметът транспорт  Тодор Чонов. В момента се обсъжда районът между бул. "Христо Ботев" и "Марица -юг", но конкретният обхват ще се уточнява.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Зони

Зони

04.06.2022 | 12:05

Чисти зони, да звучи добре, ама нека видим как е уреден въпраса в другите държави в градовете с такава територия. Просто малко смешно, ние сме колкото един Европейски квартал, и да въвждаш зони е несериозно на такава малка територия, течението на въздушните маси ще пренасят въздуха на къдети си искат, това се прари на големи площи, явно пак виждаме компетентноста на нашите чиновници, няма ли друга работа за тях та се занимават с празни работи

Отговори
0 0
Любопитен

Любопитен

31.05.2022 | 13:00

Къде в гр. Пловдив човек може да изхвърли една стара тоалетна или мивка или нещо друго дребно. За това човек трябва да наеме цял контейнер ли. Необходимо е във всеки квартал да има площадки за дребни строителни материали и ел. уреди излезли от строя. Такива в града все още няма. За да налагаш глоби първо трябва да организираш места и да ги обозначиш да ги знаят хората. Някой знае ли къде са определените места за изхвърляне на строителни отпадаци?

Отговори
4 1
а за наглите кучкари

а за наглите кучкари

31.05.2022 | 10:01

дето се размножават от ден на ден и серат и пикаят по улици.ълги, детски градини/ паркове?>??

Отговори
11 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?