46

Защо Общината слага прът в колелата на електромобилите?

Защо Община Пловдив слага прът в колелата на електромобилите? Този въпрос задава читател на "Марица", който е собственик на електрическа кола, но е бесен от процедурите, през които е принуден да премине, за да кара спокойно и да паркира безплатно на "Синя зона" в града под тепетата. 

Мариян С. се е сдобил с возилото съвсем наскоро. Вече си е сложил и от табелите със зелени номера, които КАТ започна да поставя на електромобилите от миналия месец. В Пловдив новите регистрационни табели, започващи с ЕА (електрически автомобил) се слагат от 7 декември, както "Марица" вече писа. Пловдивчанинът обаче е ядосан, че за да паркира безплатно, трябва да си набави стикер от Общината. 

"Мислих, че ще сменя табелата и ще мога да паркирам необезпокоявано в "Синя зона". Обаче въобще не е така. Като се интересувах дали наличието на номер за електромобили е достатъчен за тази цел, за моя изненада отговорът беше отрицателен. Трябва да отида и да докажа на Общината, че карам електрическа кола и да представя документи - голям талон и платена "Гражданска отговорност". И защо? Нали щом от КАТ са ми сложили такъв специален номер, със зелените букви и цифри, значи колата е електрическа и те вече са го удостоверили. Сега, видите ли, трябва втори път да доказвам същото нещо, но пред общинарите. Не вярват на КАТ? Или искат да отчитат дейност? Това е пълен абсурд", пита Мариян. По думите му, вместо да се стимулират шофьорите на електромобили, пред тях се създават още повече трудности, като награда за усилието им да не замърсяват въздуха.

Както ви обяснихме в предишна публикация по темата, за да се паркира безплатно електромобил в "Синя зона", собственикът на возилото следва да се сдобие със стикер за това, който се издава от ОП "Паркиране и репатриране". 

Безсмислен ли е този стикер и защо "зелената"  регистрационна табела не е достатъчна за верификация? Ще се спестят ли всички тези административни процедури за собствениците на електрически коли? 

Въпросите на нашият читател ще зададем на Тодор Чонов, заместник-кмет по транспорта в Пловдив. 

Очаквайте продължение по темата! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Минаващ

Минаващ

23.12.2022 | 15:42

Точно пък Тодор чонов ще питате. Той корупцията той я е измислил. Още като милиционер му викаха 20-те лева Ще пълни някакво чекмедже и той.

Отговори
14 3
КараТов

КараТов

23.12.2022 | 15:17

И аз желаех да си монтирам зарядна станция в гаража, ама нъц. Само ми изгоря таксата в ЕВН и така си купих 3 литров дизел да им тровя децата.

Отговори
13 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?