46

Защо НИНКН натрапчиво се фокусира върху Тютюневия град

От 40 000 паметници на културата в България едва 480 са напълно защитени

Какво е един народ без историческа памет? Задаваме този въпрос, докато стотици, дори хиляди сгради - паметници на културата, у нас се рушат безвъзвратно. С всяка изминала година губим средно по 400 сгради - паметници на културата - показва тъжната статистика. 

От регистрираните до момента близо 40 000 паметници на културата едва 480 са напълно защитени. Останалите стоят в руини, обезобразени, рушащи се, унищожени или напълно заличени от градовете ни - София, Варна или Русе, но и Бургас, Стара Загора… Примерите са безбройни. А причините за изчезването им най-често са липсата на стратегия за опазване, работещи закони и достатъчно специалисти. Повечето от тези перли, съхранили историческата ни памет и национална идентичност, очакват завършване на процедурите. Междувременно те са оставени на произвола на съдбата, докато собствениците им трудно успяват да получат разрешения за възстановяването. Други пък „битуват“ на ръба на кича, облепени със стиропор и доизградени с възможно най-неподходящите материали. Защо ли?

И още - защо при толкова много проблеми в цялата страна от Националния институт за недвижимо културно наследство напоследък натрапчиво се фокусират върху Пловдив и най-вече върху Тютюневия град? 

Ремонтът на Католическата катедрала “Свети Лудвиг” в Пловдив върви към своя финал, но в началото на ремонта се развихри скандал, когато фасадата й бе облепена с неподходяща топлоизолация

Припомняме случая в края на м. август, когато група ентусиасти организираха протест, приличащ на партийно мероприятие, срещу бутането на старата и опасна сграда на бул. „Христо Ботев” в Пловдив. При положение че за нейното събаряне собствениците имаха издадена заповед от Общината. Всъщност истината за квартала, наречен Тютюнев град, е, че той отдавна се е превърнал в свърталище на наркомани, клошари и педофили с опасни сгради и тъмни улици. Истината е, че хората масово не харесват руините на пъпа на Пловдив, които ежедневно са опасни за минувачите.  

Тогава шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров скорострелно пристигна под тепетата заради казуса. Още тогава си зададохме въпроса: защо, откакто е шеф на НИНКН, арх. Петър Петров е съсредоточил цялото си внимание към няколко частни сгради в Пловдив, при положение че в цялата страна има толкова други обекти, сгради - паметници на културата, които се рушат от години.

„Говорим за най-старата култура в Европа и за това как я губим. Заличаваме я, без дори да е документирана и проучена. Заличаваме я заради незнание, неразбиране, алчност, липса на култура… Унищожаваме това, което е било в основата на многобройните възраждания на българската държава през вековете. Какви емоции смятате, че изпитвам? Затова непрекъснато говоря публично за проблемите, търся и предлагам решения“, казва по този повод директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров.  

Имитация замени къщата на ул. “Цар Асен” 5

Може ли културното ни наследство да бъде спасено?

Според експертите трябва да се създаде ясна и изпълнима процедура за отчуждаване на застрашени обекти, както е в много европейски страни. Също така да бъдат изготвени ясни режими, да се прецени кои обекти пазим и кои нямат толкова значима стойност от гл. т. на наследството. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
ТОТЮ

ТОТЮ

18.11.2022 | 05:50

СРАВНЕНИЕТО С КОЛИЗЕУМА Е МНОООООГО АМБИЦИОЗНО.ДВЕТЕ ВЕЛИЧИНИ СА НЕСЪПОСТАВИМИ.ИМА И ПРИКАЗКА ЗА ТОВА-КЪДЕ Е НА МАГАРЕТО ОНАЗИ ......,КЪДЕ Е НА КАМИЛАТА .......НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ???

Отговори
5 2
ТОТЮ

ТОТЮ

17.11.2022 | 06:23

КАКВОТО И ДА СЕ ГОВОРИ ПО ТОЗИ ИЛИ ПО КОЙТО И ДА Е ВЪПРОС,ВИНАГИ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ!В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ, ИДЕЯТА ЗА ТЮТЮНЕВ ГРАД Е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА,ЗАЩОТО ТЯ/ИДЕЯТА/ РЕКЛАМИРА В КРАЙНА СМЕТКА ТЮТЮНА.КАКВО ЩЕ ОБЯСНЯВА ЕВЕНТУАЛНИЯ ГИД НА 9-10 ГОДИШНИ ДЕЦА, ДОШЛИ С ДАСКАЛИЦАТА СИ В БЪДЕЩИЯ ГРАД НА ТЮТЮНА,А??ЧЕ ТЮТЮНЪТ Е ДАВАЛ ХЛЯБ НА МНОГО РАБОТНИЦИ И ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЦИГАРИ Е ПОЛЗВАЛО ХОРАТА,СЛЕДОВАТЕЛНО ТЮТЮНЪТ Е ХУБАВ ПРОДУКТ???! ОСВЕН ТОВА-КАКВА КУЛТУРА В ТЕЗИ СЪБОРЕТИНИ,БЕ ХОРА???ЗАВЪРШВАМ ПАК С ПАРИТЕ-КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЦЯЛАТА ТАЗИ ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА РАБОТА,АКО СЕ ОСЪЩЕСТВИ??!

Отговори
8 2
До Тотю

До Тотю

17.11.2022 | 09:44

А колизеума да се събори ли? Там са се избивали доста честичко. Той какво рекламира?

Отговори
3 4
ТЪПАНАРИТЕ

ТЪПАНАРИТЕ

15.11.2022 | 06:50

от НИНКХ НЕ СА ЗАЩИТНИЦИ НА НИКАКВИ КУЛТУРНИ ИНТЕРЕСИ , А ЗАЩИТАВАТ КЛОАКАТА В ЦЕНТЪРА НА НАЙ-ДРЕВНИЯ ЖИВ ГРАД НА ЕВРОПА, КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЕК ПО КУЛТУРА ДА БЪДЕ СЕЗИРАНА СЪС СНИМКИ И ЖАЛБИ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА НА ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ПОСТАВЯ НА РИСК ЖИВОТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В Т,Н, РУШАЩ СЕ ТЮТЮНЕВ ГРАД.

Отговори
19 2
Петров ПЕТКАНин като се издъни в БГ ще иде при французойските ортаци

Петров ПЕТКАНин като се издъни в БГ ще иде при французойските ортаци

15.11.2022 | 18:24

Вместо ГРИЖИ за Мадарския, за Скалните Църкви, за Казанлъшката, за Боянската, за Паталеница –които са на път също!– на „архитект“ под чехъл П.П. и на неговата господарка П*ткана, че и на служебния им „министър“ ИМ СЕ ВИЖДА ПО-ИЗГОДНО ДА ШЕТАТ ДА БЕЗЧИНСТВАТ ИЗ ТЮТЮНА = = = ОТИ ВСЕКОЯ ТУХЛА ТУКА СИ ИМА ЗАМОЖЕН СОБСТВЕНИК, лесен за сплашване, за тормоз, за „глоби“, РЕКЕТ, нъл’тъй, абе =КЕЛЕПИР ИМА=

Отговори
12 1
Защо

Защо

14.11.2022 | 20:35

Защо въпросния НИКН не се самосезира когато преди години ликвидираха аптека Марица ? Сграда, строена за сптека, с история и архитектура, а сега са се вторачили в тези грозни квадратни хамбари. Защото тези тютюневи складове са били имено хамбари - без техника, без нищо - всичко от и до е било ръчен труд. Ако трябва - да се запази един - но наистина да е ценен. Ний не виждаме, че общината издъхва и не може да възстанови стария град. Това е ценност. А не хамбарите!

Отговори
18 4
Столичанин

Столичанин

14.11.2022 | 19:15

Как защо? Защото сме Европейска културна столица и опазването трябва да е на европейско ниво. Така е в развитите страни. Проблемът е, че хората тук не са достатъчно грамотни да оценят историческото си наследство, а управниците се възползват от този факт да си напълнят бездънните джобове. В Кукуш запазиха тютюневите складове на българските тютюнотърговци и ги обявиха за национална ценност, а тук цял Тютюнев град искат да затрият. Прости хора, е те тва е, няма лек за простотията.

Отговори
6 14
Чочко

Чочко

14.11.2022 | 16:45

А журналиста не обслужва ли и той на някой интересите? Аз така само питам...

Отговори
8 10
Няма съмнение

Няма съмнение

14.11.2022 | 14:44

Тютюнев град няма! С какво тези неугледни сгради са ценни? Там през годините са рабоъили много наши баби, дюдовци, близки. Те са в идеалния център и това е тяхната "забележителност". Изчаква се да се появи подходящия кандидат, с правилна политическа ориентация и бездънен джоб. Нещо като Тотев или Гергов, които ще сътворят поредния "престижен и забележителен" мастодонт от рода на "Каменица". А не беше ли ценна пивоварната - с нейната история и създаваща работо на стотици нашенци? Но без съпротива бе подарена на Хасково, а на нейно място бъдещия затворник - мамин Тотю изгражда нещо си. Това е идиотизъм без край. Затова е ценен т.н тютюнев град. Това е източник на КОРУПЦИЯ, за която никой мяма да носи отговорност !

Отговори
29 8
Иван Ангелов

Иван Ангелов

15.11.2022 | 09:40

Много добре си усетил нещата. Идеята наистина е да се протакат нещата докато семейство Тотеви завършат комплекса в "Каменица" и се насочат към нова строител;на площадка. Този път обаче НИКН ще мълчат като мишки а пловдив24 ще пуска статии за отговорния към историята проект с малък декоративен склад и 20 етасни сгради около него.

Отговори
11 1
Арх

Арх

14.11.2022 | 13:53

С времето се установи някаква традиция, колкото е по-старо нещо, толкова за по-ценно да се смята. Та така основи на римски сгради, части от улици и водопроводи са безценни, а цели ансамбли от началото на 20-и век да се унищожават без на архитектите и администраторите да им мигне окото. Тъканта на града обаче се изгражда не от случайно оцелели камъни, а от сградите и улиците покрай тях. Така навремето беше унищожен цял квартал с безценни сгради около пощата, за да се насладим на днешната дупка, която единствено фалшивите колони биха я направили малко по-атрактивна.

Отговори
23 1
Защото на шефа на НИНКН жена му е голяма алчна коза

Защото на шефа на НИНКН жена му е голяма алчна коза

14.11.2022 | 13:06

Има голям конфликт на интереси и Петров слуша и изпълнява,каквото му каже жена му-много удобно на държавна хранилка,тя като шеф архитект решава кое може,кое не и нарежда на Петров на кой да удари печат,на кой не-кое разрешено,кое не..Лапачката е безмилостна и безкрайна,докато са на тези постове.

Отговори
27 12
Петров ПЕТКАНин като се издъни в БГ ще иде при французойските ортаци

Петров ПЕТКАНин като се издъни в БГ ще иде при французойските ортаци

15.11.2022 | 21:02

1.П*ТКАНА не му е "жена" = тя съжителства в смъртен грях (с деца от разни) 2.П*ТКАНА може да е "голяма" и "алчна", НО 3.П*ТКАНА не е "ко'за". Тя е КУЧ'КА сиреч не кучо женцката

Отговори
3 2
ГЮРО

ГЮРО

14.11.2022 | 13:04

Каквото и да предприеме НИНКН, винаги ще се намери келлеш, който да пита "Ама защо това, а не другото, дето е на Къндю в дивия?". Допуснаха с радост разрушаването на Тютюневия град, сега мърморят, че все пак нещо е останало и защо то да се запазва. Идиоти, сър.

Отговори
25 10

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?