Защо Община Пловдив събира по-малко пари от Варна? Капанът е в оценката на имотите

Нито един кмет не обича да вдига местните данъци, защото това му носи само ругатни и ненавист. Проблемът с полупразната данъчна хазна обаче може да се реши или с повишаване на събираемостта на налозите, или с вдигането им. Държавата е оставила първото в ръцете на местните администрации, но на второто може да повлияе непряко още от следващата година. 

В края на 2019 г. Националното сдружение на общините оповести, че се готви нова методика, по която да се изчислява данъчната оценка на имотите в България. Това ще засегне всички граждани и автоматично ще вдигне данъците, защото данъчната оценка служи за база при определянето на данък сгради, такса смет, данък придобиване на имущество. Новата формула отдавна е представена на Министерство на финансите и е много вероятно да влезе в сила още догодина. 

Данъчните оценки се определят по една архаична наредба от 2009 година в Закона за местни данъци и такси. В ръцете на всяка голяма община е единствено районирането. Всяка зона в града има собствен коефициент и той намалява пропорционално с привлекателността на района. В Пловдив зоните са пет и не съвпадат с районите на града, а са правени по други критерии. По правило най-високи са данъчните оценки на имотите в зона 1, а най-ниски - в зони 4 и 5. Зона 1 е заключена в карето между бул. "България", бул. "Васил Априлов", бул. "Марица", бул. "Санкт Петербург" и бул. "Източен". В зона 2 влизат районите около "Каменица", кв. "Гладно поле" и други. В непрестижната зона 4 са кварталите "Коматево", "Остромила", "Гаганица", а в пета - имотите в Южната промишлена зона. Разликата между категория 1 и 5 е над два пъти. Това означава, че един и същи имот ще има различна данъчна оценка с разлика от два пъти в зависимост от точното си местоположение. Така се стига до големи куриози от рода на това, че ЖР "Тракия", който няколко пъти се окичва с титлата „Най-добър район за живеене в Пловдив“, попада в няколко зони - част от него в зона 2, а друга - в зона 3. Тоест на хора, живеещи блок до блок, им се изчислява данъчната оценка на имотите по различен начин. От старата наредба излиза, че имотите в район "Южен" са с по-висока оценка от тези в едната част на "Тракия". А махалата около ул. "Ландос" попада в същата категория с "Тракия", отново трета зона.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Linda Mark

Linda Mark

09.03.2020 | 23:46

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и планирайте, ако трябва да се свържете с някоя фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 0
polkmjn

polkmjn

05.03.2020 | 08:11

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, аз съм от българия, искам да използвам тази чудесна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и искаше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 1
jorro

jorro

28.02.2020 | 14:11

капанът е чуждите регистраций на МПС в Пловдив

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?