Следвайте ни

Заселили сме Пловдив, преди хан Крум да го превземе

Във Форума откриха фрагмент от странните черепи

viber icon

Само преди няколко години при археологически разкопки на Форума за пръв път в Пловдив бяха открити прабългарски керамика и жилища. Необичайните находки показват на учените, че прабългарите са населявали древния Филипопол далеч преди IX  век -времето, когато за пръв път хановете от Първото българско царство завладяват града.

 


Византийските хронисти отбелязват първото превземане на Филипопол и областта от хан Крум през 812 г. Уплашено от победите на българския владетел, византийското население напуска Филипопол и другите големи градове в Тракия. След като византийците нарушават сключения с хан Омуртаг договор, неговият син хан Маламир ( 831-836) навлиза с войските си в Тракия, превзема и трайно включва Пловдив в своите земи.

 


Първите нашествия и походи на прабългари в тези земи (територията на Филипопол) обаче са още преди да се създаде българската държава, твърди археологът Румен Иванов. Той допуска, че това е станало при обсадата на Константинопол от 626 година, когато в похода са участвали авари, славяни и прабългари.

 


„Вероятно от този период - в края на VII и VIII век в днешен Пловдив се настаняват прабългари, защото на Форума бе намерена керамика, свързана с „пастиската култура” в Русия”, допълва археологът. Става дума за прабългарска култура, съществувала до края на VIII век. Проф. Людмила Дончева-Петкова още през 90-те публикува няколко фрагмента с прабългарска керамика от Форума в Пловдив.

 


„Разкопките ни на Форума от 2015 година потвърдиха нейните заключения, казва Румен Иванов. И допълва: „Намерихме цял пласт с прабългарска керамика, също останки от прабългарско жилище с пещ. Керамиката на прабългарите е много по-различна от славянската, която обикновено е работена на ръка, затова е по-груба. Докато прабългарската керамика е изключително фина и красива, с излъскани ивици - много впечатляваща”.

 


Именно на Форума екипът от археолози, под ръководството на Елена Кесякова, попада и на полуразрушен прабългарски гроб. В него откриват фрагмент от череп. „Той беше с леко издължена форма, по подобие на деформираните черепи от кръговия масов гроб в прабългарския некропол в Девня”, обясни специалистът.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?