Следвайте ни

Засечете си водомерите точно, няма да връщат пари

viber icon

През февруари отново ще отчитаме водомерите си сами. Данните могат да се запишат на адресни листове, които ВиК разлепя по входовете, да се изпратят по Viber или да се предадат директно в телефонен разговор на инкасатора, изброяват начините от дружеството. 

Има възможност показанията да се попълнят и чрез контактната форма на сайта на ВиК, но трябва да се впишат и точният адрес, водомерният номер, титулярят на партидата и едва тогава - показанията на водомера. Много е важно да има реален отчет на уредите, защото на тази база ще се извършват корекции на задълженията на абонатите за месеците на служебен отчет, съобщава водният оператор. Пари кеш няма да се връщат, но след засечката надписаното ще бъде прехвърлено за следващ период.

В пандемичната година инкасаторите не влизаха всеки месец по домовете. През декември 2020-а и януари 2021-а имаха инструкции да пишат  кубиците „служебно”, на база на потреблението на вода от предходния месец. Това обаче доведе до свръхголеми сметки за вода, тъй като, първо, нямаше реален отчет, и второ - навъртяното от общия водомер се разпределяше пропорционално по партидите на всички.

Самоотчетът чрез адресен лист, в който всички съседи да вписват показанията на водомерите си, не е нов. Методът бе изпробван още след началото на пандемията през месец май, но не доведе до задоволителни резултати заради разсеяността и неангажираността на хората. Няколко месеца по-късно инкасаторите отново започнаха да обикалят и да записват показанията на водомерите, но зимата отново спряха. Заради липсата на реален и точен отчет пък пловдивчани пропишяха от високи сметки и оспорването им. В такъв случай се подава жалба до ВиК и в двуседмичен срок оттам изпращат комисия за проверка, обясниха препатили.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Николай

Николай

05.02.2021 | 08:45

Съдете ги.

Отговори
0 0
Повек

Повек

04.02.2021 | 01:46

В други държави водата не се плаща,а вие увеличавате цената и постоянно??????

Отговори
3 0
1559996

1559996

03.02.2021 | 22:15

Защо В и К не си върши работата, а всеки сам трябва да си засича водомера и защо, ако сгрешим, ние да си носим отговорността, Нали за това си има хора на заплата. На мен не ми плащат да им върша работата. и за да не бъркате, изпращайте снимки на водомера, а не данни.

Отговори
10 1
Стоичков

Стоичков

03.02.2021 | 13:17

Пак да уточня,разликата от показанията на общия водомер и личните се плаща по някаква формула на ВиК съпричастно от всички ползватели/обикновено тези с по голямо потребление,поемат и по голяма част/,но не и на реално изразходена вода.Номера е в литрите/червените цифрички/ които инкасаторите не отчитат,но при голям брой апартаменти разликата може да е десетки кубици,които ще платим двойно.Отговора на ВиК е -така е по наредба.

Отговори
17 0
a tuq inkasatori za jakvo sa

a tuq inkasatori za jakvo sa

03.02.2021 | 13:13

ние ли да им вършим работата?!

Отговори
16 1
Недоволството...

Недоволството...

03.02.2021 | 12:50

... Пак ще си остане. Ежемесечното отчитане и на общите водомери е много важно защото при теч се натрупват големи количества вода която именно поражда недоволството на абонатите.Освен това много граждани не са наясно с шкалата на отчитане.

Отговори
9 3
Силвия

Силвия

03.02.2021 | 11:58

Ами тези инкасаторки да започнат да си вдигат тел, който са оставили за връзка. Два дена поред звъня, разбира се след 9.30 ч , за да не ги притеснявам по-рано и никой не вдига! Поне 3-4 пъти в деня звънях...

Отговори
22 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?