Следвайте ни

Засадиха 30 медоносни дръвчета в „Южен“ ВИДЕО

viber icon

Засадиха 30 медоносни дръвчета  Еводия в район „Южен“. Първото от тях лично засади райкметът Костадин Язов. 

 

С тях бяха залесени три места в района. Така вече играещите хлапета на детската площадка на кръстовището между улица „Стефан Стамболов“ и бул. „Никола Вапцаров“ (срещу Камела) ще се радват на новата зеленина. Другите дръвчета са засадени в градинката до ОУ „Димитър Талев“ и на бул. „Македония“. 

"В район „Южен“ се пада най-малко зеленина на човек от населението и това е една от причините да се насочим към този район. Самото разположение на района не предполага голямо засаждане на едно място и това е и причината да ги засадим на няколко места", каза Анета Попова, която е секретар на Лайънс Клуб „Филипополис“. Инициативата за залесяването е на клуба и е част от  проекта „Животът на пчелите“.

Кметът на "Южен" Костадин Язов уточни, че голяма част от зелените площи в района не са предназначени за паркове, а са със друг статут и затова не мога да се залесяват.

Между 60 и 90 кг. мед могат да се добият от едно развито дърво Еводия. Медът прилича на акациевия, но е с по-специфичен вкус. Освен това дръвчетата ще допринесат и за подобряване качеството на въздуха. За едно денонощие една Еводия произвежда толкова кислород, колкото е необходим за дишането на трима души за същото време, а за 1 година едно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Живущ в Южен

Живущ в Южен

10.04.2021 | 15:28

А в парк Студенец кога ще стъпите Язов? Опасна дет. Площадка, няма осветление, пейки с облегалки, обрасли алеи с павета от соца, без зеленина посадена от администрацията, обградена част от парка от фриз, лица, Паркове и градини ги няма въобще. Пълна безотговорност.Така ли изпълнявате предизборните обещания от ГЕРБ?

Отговори
1 0
Иван Драндаров

Иван Драндаров

10.04.2021 | 12:09

Евала ве кмете, 25 човека садите едно дръвче, поне се надявам сте се сетили да го полеете...

Отговори
1 0
ДЕСЕН

ДЕСЕН

09.04.2021 | 19:29

Браво на кмета, има много още дупки, които също могат да "поемат" дръвчета, може и немедоносни. Просто кметът трябва да мине по бул." Ал.Стамболийски " от затвора до гробищата. ( кой друг район има такава социална инфрасруктура- затвор, гробища и....).

Отговори
5 0
4004

4004

10.04.2021 | 17:04

Марова снимай и пиши за парк Студенец с въпроси към Зд Димитров и Язов. Там е истината.Най опасната пързалка в Пловдив! Терена е с отреждане ЗОЗ по ОУП на гр. Пловдив, между улиците Петър Стоев и Студенец в Южен. Кой краде парите за паркове и площадки?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?