Следвайте ни

Майки от Пловдив взимат болнични и неплатен отпуск, за да бавят децата

viber icon

Пловдивчанки по неволя смениха офиса и рутинните си служебни задължения с работата като бавачки и учителки вкъщи. Причината са извънредните мерки заради епидемията от коронавирус. Преминаването на учениците към дистанционно обучение и затварянето на детските градини тотално обърка сметките на пловдивските майки, а с това и на техните работодатели.  

Много от родителките са принудени да излязат в неплатен отпуск или да се уреждат с болнични, за да се грижат за децата.

Най-сериозен е проблемът при малчуганите в детските градини, както и при първолаците и второкласниците, който трудно се справят сами с учебното съдържание. Такъв е и случаят с Маргарита Трифонова и 4-годишния й син, който от седмици не посещава забавачка. Няма  и баба, която  да поеме грижите за него. А част от отпуска на Маргарита е изчерпан още в началото на годината. Причината - коледната ваканция, която захапва и януари.

„Платеният ми отпуск, на който имам право, скоро ще свърши и ще бъда принудена да си пусна неплатен. Тогава обаче не знам как ще свързваме двата края. Заплатата ми, която е 1000 лв. чисто, драстично ще намалее. Като гледам, не се очертава  скоро да приключи извънредното положение. Исках да пробвам с болнични, но джипито ми отказа“, разказа пред "Марица" Маргарита.

Други като Елена Георгиева пък са успели да си вземат болничен и да спестят някои лев от заплатата, докато гледат хлапето. По думите й, първо ползвала една седмица платен отпуск, но фирмата не й позволила да го удължи. „Спасяваме се кой както може, а може накрая и без работа да останем“, казва Георгиева.

Тя, както и повечето майки с нейната съдба са категорични, че държавата трябва да помисли в посока изплащане на обезщетение заради затворените ясли и градини.

Попитан от „Марица“ как родители, които работят, да останат у дома, за да гледат децата си, здравният министър Кирил Ананиев отговори невъзмутимо: "Когато са изчерпани законовите варианти, винаги може да се намери друг начин - роднина, баба, дядо. Всяко едно семейство винаги може да намери клинично здрав човек, който да помага". 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Котка

02.04.2020 | 21:17

Т§п, т§п, че чак вдлъбнат е тоя министър. Не ВСЕКИ има роднини точно под г§зЪ си. А има и ограничения в пътуването. Ще ли пуснат на вуйна ми стринката от другия край на българия като пише декларация, че отива да гледа дете, което има здрава майка, а, умнико? А някои и съвсем никого нямат. Ние не сме от вашите сини домашни любимци, дето живеят по пет поколения в едни фургон, ясно?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?