Следвайте ни

Родители от Пловдив горят с пари за футбол и танци

viber icon

Родители на малчугани в детска градина изгоряха с предплатени занимания по футбол, танци, рисуване и английски. Заради затворените забавачки през извънредното положение нямаше как външните фирми да предоставят заниманията на децата. В момента страничните дейности също не са разрешени, а достъпът на външни лица до сградите е силно ограничен.

 

Фирмите, които от години работят с детските градини, са предложили няколко варианта за компенсация - отстъпка от първата вноска за учебна година 2020-2021 г., ако децата се запишат за същото занимание. Ако родителите се откажат, ще им бъде върната половината от втората предплатена такса. За децата от 4-та група, които вече са излезли от детската градина, важи същата опция. Но това ще стане едва през септември, обясниха от пловдивска забавачка. Те като заведение не са страна по договорите, тъй като в началото на всяка учебна година на родителите се предоставят оферти за занимания по интереси и те сами избират фирмата.

От популярна сред децата футболна академия дават още един вариант - използване на сумата през лятото на Гребната база по график в седмичните дни. На открито ще се провеждат и футболът, и народните и модерните танци, и обучението по английски. Друга фирма пък беше предложила заниманията да се извършват онлайн, но срещна голям отпор от страна на родителите с мотив, че децата са твърде малки, за да стоят дълго пред компютър.

Таксите - от порядъка на 60-70 лева, се плащат два пъти в годината, при това предварително. Така втората обхваща периода февруари - май. Тази година обаче извънредното положение затвори градините от 15 март и така заниманията останаха непроведени. Нито футболът, нито танците или английския са задължителни, но са популярни в по-големите групи. Никой не води на отчет дали детето присъства, или отсъства и точно този факт накара група пловдивски майки да направят петиция до общината за ясни правила и отчетност. Искането им е да се плаща след извършване на услугата, а не в аванс, и то на база на присъствените часове на детето в заниманията.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?