Следвайте ни

Пловдив спести 3600 тона сол

viber icon

Около 3600 тона сол и 60 тона химически препарат калциев дихлорид са приготвени в общинското предприятие "Чистота" за поддръжката на улиците и мостове през зимата. Запасите са останали от миналия сезон, който беше топъл и не се наложи да се използва цялото количество. 

„Не сме правили нови доставки на противообледенителни материали. Ако се наложи, ще заявим допълнителни количества", коментира и.д. директор на "Чистота" Николай Георгиев. Той допълни, че осма поредна зима по улиците няма да се хвърля пясък, за да не се замърсява въздухът. 

Зимните дежурства започват на 25 ноември, а за състоянието на улиците в Пловдив ще се грижат, както и в миналите години, "Чистота" и комуналната фирма "КМД", избрана за подизпълнител. Техниката беше прегледана в средата на ноември от общинската комисия с председател и зам.-кмет по обществения ред Йордан Ставрев.

На разположение на общината са 90 машини. Това са 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача. "За поддържането на пешеходните зони, тротоари и велоалеи ще се използват закупените през последните години малогабаритни мултифункционални машини, а при необходимост - и 7-те роторни снегорина, с които разполага общинското предприятие", обясни директорът. Техниката и екипите са длъжни да дежурят денонощно до началото на март. На всяка машина, включена в договора за дежурството, от общинския бюджет се плащат по 3.60 лева на час, ако е в гараж. За реална работа на терен парите се начисляват по фактурата според обема на свършената дейност.  

За първи път миналата година всички разпръсквачи бяха оборудвани с резервоари. Те се пълнят с разтвор от вода и калциев дихлорид, който действа и при температури до минус 20 градуса. Нововъведението се оказа много ефективно и тази зима ще се прилага отново.

От "Чистота"  увериха, че по график се преглеждат дъждоприемните шахти, за да не се задръстват, а метачките всеки ден събират падналите листа и клони. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?