Следвайте ни

Заради толтаксите: Левче отгоре за рейса Пловдив-Бургас

viber icon

Автобусният билет Пловдив – Бургас ще поскъпне с 88 стотинки след въвеждане на толсистемата догодина. Това означава, че тикетът средно ще се продава за 19.88 лева.

Превозът с междуградски рейс Пловдив- Стара Загора пък ще излиза с 51 стотинки отгоре  /8.51 лева/, а Пловдив – Сливен – с 53 ст повече /9.45 лева/.

Това сочи анализ на Световната банка, поръчан от Агенция Пътна инфраструкутра, който обследва отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети. Той е на база предположението, че превозвачите ще прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса. 

Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 ст. При късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки. При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6%, но не повече от 96 ст., посочват от Световната банка. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа. Зависят също от натоварването и емисионния клас на автобуса.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?