4020

Заради строителния бум в близките села: Новодомци край Пловдив копаят кладенци, за да не останат без вода

Големите жеги и сушата отново създават риск от воден режим в селата край Пловдив. Ако доскоро основните причини чешмите да пресъхват бяха липсата на дъжд, старата водопроводна мрежа и неразумното пилеене на вода, то днес вече има далеч по-сериозна заплаха. 

Става въпрос за мащабното строителство, което се вихри в Родопската яка. Желанието на все повече заможни пловдивчани да изградят къща и заживеят извън големия град се превръща в изпитание за общините, които не смогват да отговорят на строителния бум с необходимата инфраструктура - да изградят улици, водопроводи и канализация. 

Снимка: Слави Калинов, Marica.bg

 

Типичен пример за това е Белащица, конкурираща се с Марково за славата на пловдивския Бевърли Хилс заради големите и красиви къщи. Там мащабното строителство вече създава проблеми с водоснабдяването. Към момента в селото не е въведен режим на водата, но от ВиК - Пловдив предупреждават, че поради  разрастването на населеното място - както и трансформацията на все повече земеделски земи в такива за жилищно застрояване - капацитетът на съществуващите водоизточници, липсата на утвърден Общ устройствен план на община "Родопи" обуславят необходимостта от въвеждане на технически мероприятия за ограничаване на нерационалното използване на водата.

Снимка: Георги Давчев, Marica.bg

 

Според председателя на Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица" Павел Гимишев все повече собственици на нови имоти в селото са принудени да захранват новопостроените къщи с вода от сонди, тъй като няма как да бъдат присъединени към водопроводната мрежа. Това поставя на дневен ред въпроса с включването на нови водоизточници, заради които бе спряна и дейността на двете кариери над селото. Бърз преглед на инвестиционните намерения за строителство в РИОСВ - Пловдив показва, че изграждането на нова къща, жилищен комплекс или бизнес обект в района на Родопската яка почти винаги са свързани и с искане за изграждане на сондажен кладенец. 

Кметът на Белащица Трендафил Бакалов също потвърждава, че стихийното строителство създава проблеми с присъединяването на новодомците. От тях е чувал, че от ВиК не им гарантирали свързване към мрежата и това ги принуждавало да се подсигуряват още при строителството на обекта със сондажен кладенец.   

Снимка: Наташа Манева, Marica.bg

 

Междувременно всяко лято поради продължително засушаване и намален дебит във водоизточника няколко населени места в областта са принудени да се къпят по график или запасяват с вода. Само през юли режим на водата бе въведен в селата Червен, Долнослав и Горнослав, както и първомайското село Искра. 

Години наред жителите на хисарското село Кръстевич пък посрещаха лятото с пресъхнали чешми. Преди дни обаче бе направена първа копка на главен водопровод. Той ще свърже новия водоизточник край селото с потребителите.

В момента недостиг на питейна вода има в Перущица и асеновградското село Тополово. От ВиК обясняват, че причината за това са малките количества снеговалежи по високопланинските места през отминалата зима, които са довели до рязко намаляване на водните количества в каптирания естествен извор „Червената черква”, водоснабдяващ високата зона на Перущица. Решението е създаване на междуведомствена комисия от всички засегнати институции за обследване на проблема, довел до намаляване на тези водни количества, обясняват от ВиК - Пловдив. И допълват, че е необходимо кметът на община Перущица като собственик на водопроводната мрежа да кандидатства по различни програми за цялостна подмяна и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа, за да се намалят загубите на вода.

От ВиК - Пловдив са монтирали и изградили шахта регулатор с цел намаляване обхвата на високата зона на Перущица за компенсиране на недостига на вода от извор „Червената черква”. "Съществуващата водопроводна мрежа е изградена преди повече от 60 години и е силно амортизирана

което допълнително води до реализиране на висок процент загуби. Необходимо е подаваната от дружеството вода да се използва изцяло за питейно-битови цели и издаването на заповед от кмета на Перущица на забрана за използването и за хидромелиоративни цели", обясняват от водното дружество.

Същото се отнася и за Тополово. Вследствие на малките количества снеговалежи по високопланинските места на предходната зима се наблюдава рязко намаляване на водните количества в каптажите и реките, водоснабдяващи селото. Затова е необходимо Община Асеновград, като собственик на мрежата и съоръженията към нея, да проектира и изгради допълнителен напорен резервоар, осигуряващ максимално часовата консумация на населеното място.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?