71

Заради шум от игрището: Спортна площадка на ул. "Родопи" скара възрастни и млади СНИМКИ

Спортна площадка, която се намира в карето между ул. „Кап. Райчо”, „Марин Дринов” и „Родопи” в район „Централен”, предизвика спор между две поколения - възрастни и млади обитатели на квартала.

Карл Павлов Пютер, който живее на ул. ”Родопи” №23, изпрати до редакцията на „Марица” гневно писмо, в което се оплаква от нощен тормоз заради шума от игрището. Той твърди, че всеки ден се връща от работа в родната си къща с притеснение и нежелание, защото вместо отдих получава негативни емоции. Дори мисли да се изн​есе. По неговите думи, положението станало съвсем нетърпимо, след като на игрището сложили лампи.

„През деня трудно се понасяше непрекъснатата глъчка от тупкането и виковете, подсилвани от акустиката на междублоковото пространство. Впоследствие „умна” глава реши и се монтира осветление. С последното действие се създаде предпоставка и за нощно потребление на спортната площадка. Същата е разположена на около 20 метра от стаите, в които живеем и спим. Подложени сме на целодневен, а сега и нощен терор от невъобразим шум от тупкане, удари в кошовете, викове от играещите. Уверявам ви, че и аз, и другите в квартала сме за спортуването на младежта, но не с цената на нашето спокойствие и здраве”, описва Карл Пютер. И допълва, че вече няколко пъти се е налагало да подават сигнали до 4-то РУП на МВР, защото младежите вдигали шум дори и през нощта. Пютер се надява на съдействието на кмета на Пловдив и на местния омбудсман. 

Площадката е много хубава, преди време е основно ремонтирана и оградена, има осветление и баскетболни кошове, видя репортерът. Две деца на по 10-ина години ритаха вчера преди обяд топка на терена. „На никой не пречат, не знам за какъв шум говорите”, учуди се жената, седнала на съседната пейка.  "Ако на някой му пречи спортната площадка, да си купи къща на село", препоръча пък 17-годишен младеж, представил се като Тодор. И разказа, че почти всяка вечер играе с връстниците баскетбол на тази площадка, но само до 22 часа. 

„В градски условия хората трябва да бъдат толерантни един към друг. Ако махнем спортната площадка, дали няма да започнат да се оплакват и от детската площадка?”, възмути се на свой ред кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Стаменов обясни, че преди две години, когато пак имаше жалби за спортната площадка, предложили на домоуправителите на блоковете да им дадат ключове, за да заключват игрището в 22 - 22,30 часа. „Разбрахме се, че ако има нарушения при ползването на игрището, да сигнализират в Четвърто районно.  Господинът не за първи път пише жалби срещу тази площадка. Имаше идея да се ползва само за футбол, но в кметството дойдоха младежи, които молиха да оставим баскетболните кошове, за да тренират. Ако премахнем игрището, дали те ще бъдат доволни? И къде ще играят?”, риторично попита Георги Стаменов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?