Следвайте ни

Заради COVID кризата: Пловдивски фирми взеха пари за 6728 служители

viber icon

Пловдивски фирми са поискали помощ за общо 6728 от своите служители по пакет „Заетост х3“, показват данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Марица“. Той включва трите мерки за получаване на компенсации заради COVID кризата и наемане на безработни - Заетост за теб, мярката подпомагаща работодателите с 290 лева и схемата 60/40. Най-популярна сред работодателите в града под тепетата и региона се оказва мярката 60/40. Благодарение на нея работните си места са запазили 75 на сто от всички, за които са подадени заявления.

Сред компаниите, прибегнали до схемата 60/40, са фирма за производство на хидравлични и вакумни помпи  и на компоненти за автомобилни трансмисии със седалище в Индустриална Зона Раковски. Те са получили 105 276,58 лв. през юли. Кандидатствали са за общо 422 служители за период от 6 месеца. Одобрени по мярката са и Волейболен клуб "Марица", Гранд Хотел Пловдив, Захарният комбинат.

По схемата „Заетост за теб“ работодателите са подали 163 заявления, с които са обявили 559 свободни позиции. По тази мярка те могат да получат от държавата минималната заплата - 610 лв. и осигуровки за наетите безработни за период до 3 месеца. Логично най-голяма нужда от работна сила има в големите областни градове – София, Пловдив, Бургас, Русе.

Преобладават свободните позиции в секторите хотелиерство и ресторантьорство и преработващата промишленост и търговията. Именно в тях има и най-много наети от Пловдивска област през юли.

По мярката, подпомагаща работодателите с 290 лева в областта са подадени 36 заявления за запазване на заетостта на 1076 души. Тя се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Служителите, за които се ползва в Пловдив са три пъти и половина по-малко отколкото в столицата. За сравнение от Южен централен район най-малко популярна е в област Хасково, където тя работи само за 339 работници.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?