Следвайте ни

Заради COVID-19: Таксиметрови шофьори се прибирали с 10-15 лв. на ден

viber icon

Имало е дни, в които таксиметровите шофьори в Пловдив се прибират с по 10-15 лв. след 8-часов работен ден. По никакъв начин не бяхме подпомогнати. Това каза съпредседателят на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи Володя Домашенко във връзка с влиянието на COVID-19 върху бранша. 

Той побърза да уточни, че таксиджиите не са просяци и не искат помощи от държавата, а просто да работят нормално и да не се притесняват как ще преживяват. 

„Искаме да бъде заложено първоначална такса да бъде между 2 и 3 пъти тарифата на километър. Това е в интерес както на клиентите,  така и на таксиметровите шофьори. Сега хората не могат да си викнат такси за къси разстояния. И за нас малък пробег е икономически неизгоден. А ако се промени това, ще могат да се изпълняват безпроблемно късите курсове. Според нас няма да има отлив на клиенти, а точно обратното“, смята Домашенко. 

От брашна заявиха още, че в града под тепетата тарифата за километър е определена в граници: дневно от 0,65 лв до 1,10 лв, а през нощта 0,75-1,30 лв, а масово шофьорите карат на 0,82 лв, това означава, че първоначалната такса при такива условия може да бъде от 1,64 до 2,46 лв, но може да скочи дори над 3,50 лв при увеличение на стойностите. 

Тъй като към момента всяка община определя самостойно тарифите за превоз, от бранша искат да има единна преценка за себестойността на километър пробег, която да премахне възможността от по-ниски цени в дадени населени места. 

За пореден път се повдига и въпросът за възрастта на колите. В Закона за Автомобилните превози в момента се допускат автомобили, от чиято първа регистрация не са изминали повече от 15 години. В Наредба 34 пък обаче стои текст, който гласи „При вписване за първи път в регистъра от датата на първата регистрация на моторното превозно средство не трябва да са изтекли повече от 5 години“.  Така не е ясно колко стара кола може да бъде на пътя, а от друга страна таксиметровите шофьори искат отпадане на подобни ограничения.

„Ние искаме да отпадне това ограничение, както е в цяла Европа. Може автомобил, който е на 1 година да е по-скапан от друг, който е 20-годишен например“, добави таксиметровият шофьор Хамди Омер. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?