Следвайте ни

Заръчаха на владиката: търпение като златен жезъл, ревност - като диамант СНИМКИ

viber icon

Аз съм вашият архепастир, но и вашият Николай, който ви обича и се моли за вас, отговори митрополит Николай на честването на 20 г. от ръкополагането му за епископ

Търпението на пловдивския митрополит Николай да бъде като златен жезъл, митрата - като ярка звезда, молитвата – като скъпоценен дар. Ревността му да е като твърд диамант, а надеждата - като планината Сион.

Това нарече Знеполският епископ Арсений и отправи от името на клира и миряните молитви Бог да укрепи духовната сила на владиката на честването на 20 г. от ръкополагането му за епископ.

Дядо Николай бе поздравен след светата литургия на храмовия  празник на митрополитската църква „Св. Марина“. В нея участваха ловчанският митрополит Гавраил,  старозагорският митрополит Киприян, врачанският - Григорий, мелнишкият – Герасим, смолянският – Висарион, игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий. Представителите у нас на румънската и на руската православна църква – архимандтрит Васиан и отец Оприя, църква също пристигнаха, за да почетат владиката. Поздравителен адрес му прати патриарх Неофит.

Епископ Арсений определи владиката като  любящ баща, който всякога проявява загриженост. Нарече го още „пример за непоклатимост пред изпитания и трудности,  непоколебим и твърд в защитник на православието, всепредан в служението и мъдър ръководител в епархийските дела, отличаващ се с високо родолюбие и отеческа грижа за клира и паството“.

Годишнината не е личен празник. Той е и на клира, и на паството, подчерта епископ Арсейни и припомни, че  всеки първосвещеник между човеци е избран, за човеци се поставя, но  да служи Богу.  От името на Епархийския съвет, свещенослужителите и монашеството, администрацията, православната телевизия и  миряните епископ Арсейний пожела на владиката здраве и духовни сила, постоянна бдителност и трезвост. И му поднесе в дар офомор (покривало, които се носи на гърдите и е част от архиерейските одежди – б. а.)  и набедреник  с образа на добрия пастир. От представителите на Руската патриаршия  пък митрополит Николай получи  комплект от архиерейска панагия и кръст.

„Спомням си мига на архиейрейската ми хиротония, когато по молитвите на патриарх Максим изживях своята огнена Петдесятница, върху мен слезе божествената  благодат на Светия дух – отговори на поздрвленията владиката. - Ако след тия 20 г. трябва да се похваля с нещо, то ще е само със силата и действието на Божията благодат, която възпълва моите немощи и недостатъци. Ако нещо съм постигнал, ако нещо съм се потрудил, ако нещо съм направил, нищо не съм, освен да искам от Бога – с пълното съзнание, че Бог ни е обещал: “Каквото и да поискате с вяра в мое име, ще ви бъде дадено“. Искал съм това, което е добро и полезно за нашето спасение. 

Благодаря на Бога, че божествената благодат, която слезе над апостолите във вид на огнени езици, не ме е изгорила още. Благодаря, че ми даде този божествен пламък, с който да просвещавам и който да топли сърцето ми. За да извършвам с добра съвест, колкото е по мярката на моите сили и възможности, божественото призвание. Благодаря на Бога, че той, който ме е поставил на висотата на епископското служение, не ме е изоставил. И вярвам, че няма да ме изостави. Днес, когато почитаме великомъченица Св. Марина, разбираме, че не са достатъчни само човешките качества – търпение, вяра, надежда, любов, добродетели. С търпение само никой не може да се опълчи срещу мъките. Житието на Св. Марина ни показва, че освен търпение, Божествената благодат е извършила спасението. Вярвам, че в моята дейност човешка Бог в останалото време на живота ми ще прояви своето всемогъщество, като не ме лишава от Божествения дух, който по вашите молитви никога да не угасва. Обещавам този божествен дух да преподавам на всички вас с много любов. Защото, да, аз съм вашият архепастир, но уверявам ви искрено, че аз съм и вашият Николай, който много ви обича и се моли за вас. И ви благославя. И винаги ще застане пред вас, за да воюваме заедно като войни на Христа против поднебесните сили на злото в тоя свят и тоя живот. Бъдете и вие с мен. За мен е много вълнуващо да чувам името си във вашите молитви – не защото така трябва по канон, а защото чувствам необходимостта от вашата молитва. Бог да укрепи силите ви, да дари благодатни дни за покаяние,търпение, смирение и спасение“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ИСТИНА

ИСТИНА

18.07.2021 | 05:52

Или са слепи или са от едно котило.... За какви принципи иде реч?? Този е отвратил повече миряни от колкото да е приобщил към вярата и църквата...

Отговори
2 0
ИСТИНА казваш за миряните, обаче...

ИСТИНА казваш за миряните, обаче...

18.07.2021 | 22:25

Истина е че той да привлича миряни не се интересува. Само му се пречка стадото на милия ни "пастир". неговите интереси и заетост са по-други: нотариални магьосничества с имоти. далавери с ортаци от агитката архонти архонтки с техните архонтчета. Има си гвардия от попове легионери във феодално подчинение и зависимост. Мокрите сънища на кариериста са с онова бялото було

Отговори
1 0
стоманеният АЯТОЛЛАХ със злия поглед и бая БИЯЧИ

стоманеният АЯТОЛЛАХ със злия поглед и бая БИЯЧИ

17.07.2021 | 18:52

Все по-алчният мутро'полит'ик на РежимаБоБоТРИ драпа да направи *р*вославната секта на българосъветската БПатриаршия (в схизма от изконната Майчина византийска константинополска Вселенска Катедра!) във ДЪРЖАВНА ЦЪРКВА. Чрез задължително тяхно "веро"учение на младите =подобно на комсомолците при задължителната КОМУНИСТИЧЕСКА "ИДЕОЛОГИЯ"/РЕЛИГИЯ= да ни подчини в НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ. Затова 2 два милиона по-ококорени емигрираха, и още ще се махнат от робството. Косматият догматичен фанатик (дето бил 'фанал дядо Господ за шлифера още като студент, та на 4-ти км. и в Карлуково не успели да го излекуват...) АЯТОЛЛАХ със злия поглед ще си остане с Ролекса, с двата файтона изкукали бабушкели, с неизтрезняващите попадии, служебно задълженото ПолитБюро заплатаджии, и тълпата платени ...БИЯтели около лимузината!

Отговори
2 2
стоманеният АЯТОЛЛАХ със злия поглед и бая БИЯЧИ

стоманеният АЯТОЛЛАХ със злия поглед и бая БИЯЧИ

17.07.2021 | 19:00

Най-охраняваният охранен поп в историята на Градо (он е от Коньовица, изчадие е на полковник от Комитета ДС =БАРЕТА / бияч, БКП) - та като простовато копАле нечестиво оскверни светинята с мушамяни тапети...

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?