Следвайте ни

Заработи крематориумът на Рогошко шосе

Крематориумът в Пловдив заработи. Съоръжение е открито след почти 3-годишно строителство и дълга сага по събиране на документи, смяна на статут на земята и обществено обсъждане. Сградата, в която ще се изгарят покойници, е източно от Рогошките гробища, на 1,5 км от града.

Изградена е върху площ от близо 8 декара, в които влизат обредна зала, траурен парк, параклис, магазин за църковни и погребални принадлежности и др.  Инвестицията на братята Калин и Тодор Посланикови, е за близо 3 млн. лв.

Съоръжението, в което ще се изгарят тленните останки на покойниците, е оборудвано с две газови пещи. Проектът, дело на архитект Димитър Недевски, е съобразен с всички европейски изисквания за крематориум. От 12-метровия комин не излизат дим и миризми, а само малко пара, която веднага се разтваря в атмосферата, така че процесът е екологичен, увери Тодор Послаников.

Температурата, при която се изгаря тялото, е 800-1000°С. Средната продължителност на една кремация е около 70 минути. След приключване на горивния процес, костите се охлаждат, смилат се и праха се запечатва в урна.

Прахът на покойника, може да бъде положен в гроб или в урнова стена във всяко едно гробище на територията на страната.

366 лв. с ДДС е цената на услугата за т.нар. нормална заявка, при която кремацията се извършва до 5-6 дни, а експресната - в рамките на деня, струва 1000 лв. В цената не влизат разходите за траурната агенция.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?