Следвайте ни

Запрян Тодоров предотврати фатален инцидент на жп прелез

viber icon

Пътно-транспортен  инцидент на жп прелез бе предотвратен  тази сутрин от директора  на „Общински пазари“ Запрян Тодоров.  На път за работа от Коматевския надлез по бул. „Копривщица“  Тодоров е забелязал, че бариерата на  кръстовището с Пещерско шосе е спусната, а на прелеза с бул. „Свобода“ – само наполовина и колите продължават да минават отдолу под бариерата през жп линията. 

„Продължих до пресечката с бул. „Шести септември“ , където се оказа, че и там бариерата е спусната, което означава, че се чака да мине влак“, разказа шефът на „Общински пазари“, който е завършил навремето транспортното училище "Тодор Каблешков".  Тодоров веднага е потърсил кантониерката, за да предупреди, че може да стане беля. Обадил се е и в КАТ да държат под око  трафика през жп прелезите.  

„Вероятно причината е в неправилно регулиране на бариерите. Кантонът е далеко от този прелез и регулирането става по –трудно, но веднага ще предупредя служителката да внимава“, увери началникът на ЖП възел Пловдив Гошо Къчков. Той обясни, че  системата така е устроена, че ако има скъсване на тел, бариерите и на трите прелеза падат долу, за да се спре преминаването на автомобили през жп линията.

Прелезите на бул. „Копривщица“ отдавна създават проблеми в трафика, особено на Пещерско шосе, където често стават задръствания. Неведнъж се случва  да се счупи или да се повреди една от бариерите.  В годините назад имаше много идеи за решаване на този проблем.  Една от тях беше за изграждане на естакада  за влакове, друга – за транспортен подлез под жп линията на Пещерско шосе, трета – за  закриване на този жп участък.  Но и до днес  движението се регулира по стария начин – с бариери, създавайки  всеки ден главоболия на шофьорите. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хората си вършат работата

Хората си вършат работата

19.03.2021 | 21:13

Минах от там. Шефът на "Общински пазари" не е открил топлата вода. Първо "кантонерката" е Прелезпозачка (това е длъжността ѝ), второ прелезът се охраняваше от тези служители за всеки влак лично на място със знаци. Трето, щом е учил в транспортни училище би трябвало да е наясно. На тези хора това са им задължения - да пазят прелеза и в ситуации на аварии. Четвърто в Германия в градове като Пловдив има по 8-10 прелеза с други, но и с такива бариери и не знам да има такова мрънкане там. Въпрос на спазване на правилата за движение по пътищата. Всичко си има начин за регулиране и ако се спазва не е опасно. Опасността идва, когато човек не иска да спазва правила. В тоя ред на мисли по пътищата стават стотици пъти повече бели, отколкото на прелезите. Там, кой е виновен?

Отговори
3 1
добро

добро

19.03.2021 | 12:00

Едно добро дело !

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?