Следвайте ни

Започва строежът на модерния научен център за 30 млн. в Пловдив ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

„Пловдив и България могат да бъдат видими в цял свят със своя бизнес и продукция, но най-вече с местата, които създаваме и изграждаме тук. Защото само така можем да привлечем партньори да дойдат да работят отвън. Веднъж дошли в България, съм убедена, че те ще се влюбят в този град, в нашата държава и ще останат тук". Това заяви зам.-министърът по образованието Карина Ангелиева по време на първа копка на "Център по растителна системна биология и биотехнология". Тя подчерта още, че правителството е увеличило десетократно устойчивите инвестиции в научни изследвания и иновации през последните години.

Зам.-министърът, кметът Здравко Димитров, зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов и ръководителят на проекта доц. Цанко Гечев грабнаха лопатите и кирките и символично дадоха старта на строежа.

Центърът ще се намира в ЖР "Тракия" близо до 99 блок на кръстовището на "Княз Борис" с "Цар Симеон" и ще се простира върху терен от 23 дка. Имотът бе даден от Общинския съвет с безвъзмездно право на строеж. Общата му стойност е 30 млн. лв., 25,5 млн. лв. от който са европейско финансиране, а 4,5 млн. лв.  са национално. Общината участва само с терена. 

По думите на градоначалника Здравко Димитров Пловдив е най-доброто място науката и индустрията да се срещнат. „В момента поддържаме връзка с над 10 компании от България и чужбина, като с някои от тях имаме и съвместни проекти. Бизнесът е много важен за нас, тъй като той ще осигури дългосрочната устойчивост на центъра“, разясни доц. Д-р Цанко Гечев, председател на Центъра по растителна системна биология и биотехнология

 В Центъра ще работят 10 изследователски отдела, които. ще се създават различни растителни сортове и ще развиват дейности в областта на биоинформатиката. Тук ще бъдат създавани биотехнологиите, нужни за компании от България и Европа. Работа в него ще намерят 70 учени от цял свят.

Центърът ще се ръководи от двама българи - доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев.

Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?