Следвайте ни

Започва реставрацията на "Синята къща" в Стария град

viber icon

Общински институт „Старинен Пловдив“ започва консервация и реставрация на фасадата на възрожденска къща „Георги Павлити“, известна още като „Синята къща“. Това съобщи днес кметът Здравко Димитров. Средствата за ремонтните дейности са осигурени от Министерство на културата.

Фасадата на къща „Павлити“ е в лошо състояние и се руши, дограмата е много стара, без защитно покритие, част от холкелите са паднали, а дървените колони и елементи са изгнили.

Очаква се ремонтът да приключи най-късно до средата на ноември месец тази година. Дотогава ще се осъществят и всички необходими консервационно-реставрационни дейности по екстериора на сградата за възстановяването на автентичния ѝ облик, впечатляващата ѝ архитектура и богата художествена декорация. 

„Благодарим на министър Боил Банов, който взе присърце проблема и намери начин в тези тежки времена да помогне за реставрацията на къща „Павлити“ със средства от държавния бюджет и на кмета Здравко Димитров, за който възстановяването на Стария град е приоритет от първия ден на мандата му“, заяви директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Къща „Павлити“ е строена около 1849-1850 година и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу), който е произхождал от гр. Пещера. Сградата е представител на Ранновъзрожденската жилищна архитектура с ясно изразена характеристика на плановата схема – симетричен тип.  Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация.

Възрожденска къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, ДВ бр.85/1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“. 

През годините   използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещава ли са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

арх. Иван МАНДАДЖИЕВ, ветеран на ИПК / НИПК

арх. Иван МАНДАДЖИЕВ, ветеран на ИПК / НИПК

08.01.2021 | 18:36

Радикална реновация на структурата и укрепване със стоманобетон, както и архитектурна реставрация и консервация на ПАВЛИТИ =Lege Artis= се направи от арх. Иван Мандаджиев, А’69, ICCROM’74, ICOMOS’96 през 1972 – 1974 години в НИПК. --------------- Хаджи Енч0 8 януари, 2021 в 5:43 pm Аз по едно време се чудех защо не пада тази къща. Толкова зле изглеждат еркерите под два етажа товари. Но след по-внимателно вглеждане се вижда, че има стоманобетонна плоча! --------- МАСОВИ РЕЗУЛТАТИ през 70-те и 80-те се игнорират 8 януари, 2021 в 6:28 pm Хаджи, по разбираеми полит-коректни причини (от 90-те досега има САМО ЕДНА единствена реставрирана къща с японски пари – и тя частична, КЛИАНТИ) се забрави и омаловажи МАСОВАТА ДЕЙНОСТ НА НИПК ПРЕЗ 70-те и 80-те. Беше държавно финансиране, влагаха се огромни средства. Стотици майстори-специалисти със златни ръце, компетентни техници, школувани архитекти в ICCROM на ЮНЕСКО в Рим – цяла школа не отстъпваща на никоя европейска или световна, начело с проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ. След промените това спря, имотите се …”реституираха” (ама dosta подобрени) настана мутрификация и …конферентна ГОВОРИЛНЯ. От жив Градски организъм Трихълмието бе превърнато от Начо Диктатурата на синекурна заплатаджийница.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?