46

Започва ремонтът на Голямоконарско шосе, ограничават трафика

Общината рестартира и строителството на 50-метровия плувен басейн "Младост"

Дългоочакваният ремонт и разширение на Голямоконарско шосе започва тази вечер, като първата стъпка е ограничаване на движението на автомобили по пътната артерия.

За целта след 21 часа, когато трафикът намалее, ще бъде спряно движението на пътни превозни средства в източното платно на бул. „Васил Априлов“ в участъка между кръстовищата с бул. „Дунав“ и ул. „Георги Бенев“. Движението ще се извършва двупосочно в западното платно, съобщиха от Община Пловдив.

Ремонтът на цялата основна пътна артерия ще продължи 2 години, като се планира разширение на шосето в рамките на община Пловдив до община „Марица“. За ограничения в трафика ще бъдат поставени необходимите пътни знаци и указателни табели от фирмата изпълнител „ИСА – 2000“. Предвижда се пътната отсечка с дължина около 500 метра да бъде завършена до 20 юли.

За реконструкцията на най-важната входно-изходна пътна артерия се говори от повече от 10 години, а тромавите отчуждителни процедури  още повече забавиха разширението й.  Стойността на проекта е 18,5 млн. лв. с ДДС.

Представителят на фирма "ИСА 2000" инж. Паун Иванов увери, че имат достатъчно кадри, техника и собствена база и се надява обектът да бъде завършен по-рано от договорения срок. По проект е предвидено изграждане на още едно платно. Булевардът става като магистрала с две платна с по три ленти, тротоари, ново улично осветление и велоалея.  Изцяло ще бъдат подменени подземните комуникации.

Освен Голямоконарско шосе администрацията на Пловдив планира да стартира и други два важни обекта до дни – изграждането  на 50-метровия басейн  "Младост"и ремонта на Рогошко шосе.

В края на предходния мандат – на 25 октомври 2019 г., тогавашния кмет Иван Тотев направи официална първа копка на строежа на басейна. Реална дейност по изпълнението на проекта, чиято стойност към онзи момент беше близо 13 млн. лв., обаче така и не последва. Очаква се в рамките на следващата седмица ръководството на Община Пловдив да възроди строежа. Вече е избрана нова фирма изпълнител – „ГБС – Пловдив“, а цената на строително-монтажните дейности вече е малко над 20 млн. лв., което е осигурено чрез Фонда за устойчиво градско развитие от сегашния кметски екип. За 720 дни, колкото е срокът на изпълнение, строителите ще трябва да изградят 50-метров басейн, който ще може да се затваря и до дължина 25 м.

Третият ключов обект, чийто старт предстои в близките дни, е ремонтът на Рогошко шосе. Също ключова входно-изходна артерия, която от години е осеяна с дупки, а граждани и бизнес няколко пъти излизаха на протест с искане за реконструкция. 2,5 км, които са на пловдивска територия, ще бъдат ремонтирани. Изпълнител е фирмата, която ще реконстриура и Голямоконарско шосе – „ИСА – 2000“. Срокът на договора е до 6 февруари 2025 г., а стойността му 12,5 млн. лв. без ДДС.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Язов къде ти са булевардите

Язов къде ти са булевардите

21.03.2023 | 06:20

Не се оправдавай с Димитров нали сте от гомняния ГРОБ!

Отговори
1 1
А булевард "Академия Петър Динеков" кога бе иди оти?

А булевард "Академия Петър Динеков" кога бе иди оти?

21.03.2023 | 06:05

Кога ще изградите булевардите в Район Южен?

Отговори
1 1
Зачертаха "Южната тангента на Пловдив"

Зачертаха "Южната тангента на Пловдив"

21.03.2023 | 05:59

Гербаджийски крадци! ОС и ГЕРБ унищожиха Район Южен!мръсници!

Отговори
1 1
Кой ти мисли за връзка на "пробива" с "Южната тангента на Пловдив"

Кой ти мисли за връзка на "пробива" с "Южната тангента на Пловдив"

21.03.2023 | 05:51

Кога ще изградите Южната тангента на Пловдив? Какви връзки на пробива под гарата на юг ще правите при неизградена Южна тангента?

Отговори
1 1
А булевард "Академия Петър Динеков" кога бе иди оти?

А булевард "Академия Петър Динеков" кога бе иди оти?

21.03.2023 | 06:11

Мръсници!

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?