Следвайте ни

Започна строителството на детска градина за 4,6 милиона в "Южен" СНИМКИ

viber icon

Детска градина с осем групи за 200 деца започна да се строи в източната част на бул. „Александър Стамболийски”.  Изграждането на новата забавачка струва 4,6 млн. лева с ДДС и  ще се финансира  от общинския бюджет. 

„Поели сме ангажимент  да строим детски заведения и го изпълняваме. В район „Южен” има крещяща нужда за допълнителни места, затова на съседния терен предвиждаме проектиране на детски ясли. А в бъдеще ще има нужда и от училище”,  каза кметът Здравко Димитров, след като с водосвет беше даден старт на обекта. 

Градоначалникът връчи бутилка шампанско на багериста, вместо да я счупи, каквато е традицията, и предрече: „Надявам се в най-скоро време тук ще има модерна хубава градина  - с плувен басейн, физкултурен салон и детски площадки. Така, поетапно , ще  решаваме големия проблем на младите семейства”. По договор срокът за изграждането на забавачката е две години. 

Вакрил Запрянов (вляво)

Според Вакрил Запрянов, управител на фирмата – изпълнител „Запрянови – 03”, обектът може да бъде изпълнен в по-кратки срокове. Можем да го завършим за осем месеца, след като бъде открита строителната площадка. Това ще стане обаче, след като работниците разчистят страхотния пущинак  с гора от саморасляци, храсти и бурени, земни насипи и тонове бетон, налети миналия век в незавършен строеж на учебна сграда на Професионалната гимназия по машиностроение, която се намира в съседство.  Около четири декара е площта, върху която ще се строи градината. 

На символичната първа копка бяха още зам. – кметовете Пламен Райчев, Стефан Стоянов и Георги Титюков, кметът на „Южен” Костадин Язов, общински съветници, а също така и бившият кмет на района Борислав Инчев, който през четирите години от мандата си настояваше за строеж на тази детска градина. Специално за тържествената церемония бяха вдигнали бяла шатра, а гостите почерпиха с погача и по чаша червено вино.

Всички училища и детски градини в Пловдив са готови за първия учебен ден, увери зам.-кметът Стефан Стоянов.  Учителите са инструктирани за противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани заради коронавируса. 

До края на септември врати ще отвори обновената ДГ „Снежанка” в „Централен”, като през следващото класиране ще обявим прием за още една група, разказа Стоянов. ДГ „Перуника” в същия район, основно ремонтирана със средствата по ОП „Региони в растеж”, ще бъде завършена в края на октомври.

Зам.-кметът Пламен Райчев съобщи, че предстои да започне строителство на ново крило на ДГ „Зорница” в „Южен” и на нова сграда на ДГ „Каменица” в центъра. Около 800 деца продължават да посещават подблоковите градини. Към този момент извън детските градини остават близо 150 деца и над 200 – извън яслите.

Снимките от Атанас Кънев

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

До Нали  .Чечо

До Нали .Чечо

10.09.2020 | 21:01

Абе Нали а ти защо крадеш?

Отговори
1 1
17895

17895

10.09.2020 | 20:46

Този зам-кмет Стоянов се оказва вездесъщ и най-подходящ - не е ли време да си ходи

Отговори
0 2
geno

geno

10.09.2020 | 20:45

много лапачи на снимката.без тях още една дет градина могат да дигнат

Отговори
2 2
Нали

Нали

10.09.2020 | 19:51

Ковидчо, какво ще кажеш? ..... Крадат, нали?!

Отговори
3 1
Сияна

Сияна

10.09.2020 | 17:14

Поредната страхотна детска градина като Котарака в чизми, Велимира и Червената шапчица, Браво!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?