71

Заплашван ли е с убийство министър Минеков

Велислав Минеков: Заканата е публикувана черно на бяло в сайт, собственост на почетния консул на Молдова

Собствениците на „Кепитъл Холдинг Груп: С Минеков ще се видим в съда. Той превишава правата си, не зачита законите в България и манипулира фактите

 

 

Министърът на културата Велислав Минеков отвори нов фронт срещу собствениците на „Кепитъл Холдинг Груп, като ги обвини за пореден път, че рушат архитектурното наследство и незаконно са премахнали сградата на бул. „Христо Ботев” 51 в Пловдив.

Припомняме, че тя бе съборена в началото на септември с всички необходими документи и две уверения от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, че не е защитена по закона за културното наследство. Ден по-късно имаше и заседание на специализирания експертен съвет към МК по повод въпросната сграда и обсъждане относно нейният статут за индивидуален паметник на културата, макар, че на практика сградата вече не съществуваше. 

В предаването „На Фокус” по NOVA Минеков настоя, че собствениците са знаели за подготвяното решение, но въпреки това са предприели събарянето. Повтори и твърдението, че е получил смъртоносна заплаха, като този път цитира конкретно и автора. „Заплахата е публична. Публикувана е в сайт, който е собственост на собственика на въпросната сграда и почетен консул на Молдова в България”, каза министърът.     

По този повод от „Кепитъл Холдинг Груп” разпространиха следното съобщение, което публикуваме без редакторска намеса:

Стоян Стоянов, Представител на Кепитъл Холдинг Груп ​

„Обръщаме се към Вас във връзка с участието на министър Минеков в публицистичното предаване "На Фокус с Лора Крумова" по NOVA от 25 септември 2022 г.:

По повод обидните квалификации, откровените неистини и манипулативното жонглиране с нормативни актове и имена на институции с г-н Минеков ще се видим в съда и затова днес няма да се занимаваме с тяхното оборване.

Ще отбележим само няколко факта.

Първо - г-н Чипев има само един единствен сайт - на Почетното консулство на Република Молдова в България, където не фигурира никаква информация, свързана с темата.

Второ - „смъртоносната заплаха“, която от две седмици кара г-н Минеков да се изживява като мъченик в борбата със злите сили, е текст под снимка в публикация на „Банкеръ“. Тя е озаглавена „Министерството на културата е вредно за живота на Тютюневия град“ и е поместена в сайта на „Банкеръ“ на 8 септември в 1.08 минути. Както много добре е известно, „Банкеръ“ съществува от 30 години и винаги е бил столична медия.

Трето – как публикацията на „Банкеръ“ може да служи като заплаха за убийство, след като използваният пример е какво би се случило в САЩ (държава с доказано върховенство на закона, свързан с частната собственост) с човек, който незаконно нахлува в чужда собственост - през нощта, без полицейски служители или представители на прокуратурата, без съдебна заповед и без разрешение на собствениците (отново цитираме):

„... По никое време през нощта той (министър Минеков - бел. авт.) скъса "едни" предупредителни ленти и нахлу в чужд имот - без да поиска разрешение от собствениците му, без да разполага със "съответния" съдебен акт и без да е придружен от дежурни полицаи и дежурен прокурор. Всички тези "реквизити" в случая - заедно или по отделно - са абсолютно задължителни, защото ако някой от тях липсва, служебният министър със сигурност ще бъде осъден за самоуправство.

Черният хумор настрана. 

Ако действието се развиваше в САЩ, той като нищо щеше да бъде застрелян в условията на неизбежна самоотбрана и нахлуване в чужда собственост без разрешение. Както обаче гласи едно от най-дежурните български оправдания - тука е така! Тоест - всеки има право да прави каквото му хрумне, стига да е на власт дори и за девет седмици и половина. На снимката - в качеството си на длъжностно лице, министър Минеков нахлува в чужд имот без разрешение, без съдебна заповед и без да е придружен от представители на МВР и дежурен прокурор. При това - в извънработно време и без собствениците на имота да имат дори смътна представа какво се случва зад гърбовете им.“

Четвърто - и в интервюто пред сайта  „Биволъ“, и в ефира на „Нова телевизия“ министър Минеков неколкократно акцентира как е сезирал органите на МВР и прокуратурата за „смъртоносната заплаха“. Ако това е вярно и заплахата е реална, призоваваме министъра да огласи публично резултатите от направените проверки, защото в противен случай „влиза“ в съдържанието на двете алинеи на чл. 286 от Наказателния кодекс:

1. Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

2. Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

Кепитъл Холдинг Груп ​-
Стоян Стоянов, Представител

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?