1939

Запазват нощувките на корморани при сечта по Марица

Дърветата, на които нощуват кормораните, ще бъдат запазени при почистването на Марица. Това изрично условие, съгласувано с неправителствената организация „Зелени Балкани“,  е записано в обществената поръчка, обявена от Община Пловдив. Стойността ѝ е 1 250 000 лева без ДДС, или 1,5 млн. с включен данък, както „Марица“ писа. Заради птиците  в зоната на обитаването им резитбата трябва започне по-рано от 15 април.  

Офертите ще бъдат отворени на 16 декември. Целта е да се изчисти растителността, без да се извършва почистване на наноси на дъното и корекция на реката. Общата дължина на Марица в границите на Пловдив е 13 км.

Почистването е разделено на шест участъка от жп моста до заустването в река Първенецка - от мост до мост. Най-гъстата гора се е образувала на Адата, до острова, където се поставя условие да не се извършва изкореняване на дънерите до подпорната стена, за да не падне. Избраният изпълнител има задачата да укрепи и компрометираните места по стените. 

Към речното корито има пет рампи, по които до водата ще влиза техника. При сечта ще се използват бензинови резачки, трактори и багери.

Спешните мерки се предприемат заради категоричните констатации, че проводимостта на реката е силно намалена. Преди година и половина  изпълнителят сам отмени поръчката за 6 млн. лева заради натиск на опозицията, че възнамерява да я възложи чрез  пряко договаряне на фирма ПИМК.  Вторият опит беше направен преди месец, когато   отново беше пусната процедура за пряко договаряне с ПИМК, но за три пъти по-малка сума, с мотив, че Пловдив е в бедствено положение - застрашен е от наводнение заради  джунглата по реката. Според Агенцията за обществени поръчки, отменила процедурата, в ​общината няма форсмажорни обстоятелства.

Едновременно в Община Пловдив тече процедура за проектиране на социализация на Марица, като в нея са включени почистването на наносите и корекция на коритото. Според прогнозните  данни тези мерки струват над 12 млн. лева. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?