Занаятчии майсторят нов сувенир на Пловдив

Майсторите на народни занаяти подготвят конкурс за сувенир на Пловдив. Идеята е да се създаде подарък със символите и емблемите на града, който да съхранява традициите и да показва красотата на Пловдив, обяснява председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. Заданието е с отворена рамка, критериите за оценяване на проектите ще се изчистват в движение, защото създаването на сувенир е сложна и специфична работа, уточнява Благой Попов, майстор-медникар, член на Управителния съвет на Камарата. Той се шегува с превода на думата “сувенир” - изделие, от което няма смисъл, трудно се поддържа и струва толкова, че да не ти е жал да го изхвърлиш. Но съзнава, че задачата, с която са се захванали е много сложна. Затова търсят съмишленици и партньори.
Инициативата е подкрепена от общинска фондация “Пловдив 2019”, която подготвя кандидатурата на града за европейска столица на културата. Проектът се осъществява от майсторите-занаятчии, членове на Камарата. В него ще могат да се включат всички, които искат да направят нещо за града с ръцете си. Това ще стане в работилниците по време на Есенния панаир на занаятите - от 27 до 29 септември. Своеобразните дюкяни като на Узун чаршия ще бъдат разположени по ул. ”Съборна” - от градинката на площад Джумая до Небет тепе. Едни ще дялкат дърво, други ще правят керамични красоти, а тези, които ще доставят наслада на небцето, ще варят сладко, ще пекат курабии и меденки, естествено ще има и такива, които ще сърбат кафе на пясък. Покрай приказката ще творим сувенира, който да представя Пловдив пред света, доуточнява Симидчиева. Тя разчита на фантазията на обществото и на майсторлъка на занаятчиите, за да се получи истинският туристически продукт, който ще носи духа на Пловдив и ще го представя като предмет. Затова и мотото на конкурса е “Споделеният Пловдив”.
Всички сполучливи идеи ще бъдат изпълнени в материал - хартия, дърво, текстил, стъкло, глина, камък, и ще бъдат подредени в изложба. Комисия от членове на Стария град, на занаятчиите, етнографи, етнолози, научни работници и художници ще обсъжда вариантите, за да се избере най-добрият и най-подходящият.
В надпреварата могат да участват всички членове на Регионална Занаятчийска Камара - 1976 занаятчии и 394 занаятчийски предприятия от 129 занаята. Това са майстори на народни художествени занаяти, хлебари, сладкари, майстори на строително-ремонтни дейности и всички дейности, които не са автоматизирани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?