Следвайте ни

Занаятът "Тъкане на кори" събира стотици на Главната

viber icon

Замиращият български занаят „Тъкане на кори“ ще е акцентът на тазгодишния пролетен панаир на занаятите, който започва на 20 май и ще продължи четири дни. Откриването му е на 20 май от 11.30 часа на площад „Римски стадион“.

„Хората, които още правят това се събират на пръстите на едната ръка. Поканили сме ги всички в Пловдив“, обясни за „Марица“ председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. 

Майсторите правят дамски колани от текстил с помощта на две дървени плочки. С тях и с една совалка се оформя нещо като мини стан, който може да тъче дълги и тесни ленти. Нашите баби през Възраждането са носили на сукманите си такива пъстри тъкани с кори колани.

На панаира ще има пленер „Тъкане колани на кори”, който ще продължи от 20 до 23 май на Малката Главна. Майсторите са двама от Русе и по един от Варна, Шумен и от Свищов. На 20 май от 10 до 17 часа ще има майсторска надпревара, в която участват Мариета Недкова, Мариета Иванова, Софка Димитрова, Татяна Колева и Ивайло Никифоров. В последния ден от панаира жури ще обяви победителя. 

Докато трае фестивала на Малката главна ще има майсторски клас и Работилница за малки и големи посветени на останалият без последователи занаят. „Целта е да запалим и други хора, да тъкат дамски колани по този начин, за да не загине това изкуство“, обясни Тони Симидчиева. 

За панаира пристигат над 50 майстори на различни занаяти сред които дърворезба, изработване на накити и изделия от кожа, ножарство, леярство на чанове и български народни инструменти. Те ще показват какво могат всеки ден от 10 сутринта до 19 часа. На панаира са поканени да участват и ученици от Техникума по дървообработване.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?