1553
Следвайте ни

Замръзналото кралство без Елза и Ана на площада СНИМКИ

viber icon

Замръзналото кралство се ширна в съботния ден на Централния площад в Пловдив, въпреки че термометърът показа 13 градуса. И стотици „поданици“ измежду децата и тийнейджърите сложиха кънките.

Сестрите Юни и Мария са взимали уроци именно от Елза и Ана – засега само на теория от популярния анимационен филм. Тази сутрин сплетоха плитките си досущ като героините в него и се отправиха към тукашната пързалка. Може да не е съвсем като Арендел, но тази година е по-голяма, а освен това трасето за първи път навлиза в Цар-Симеоновата градина, прави завой около фонтана на Деметра и се връща пак на площада.

8-годишната Юни се е пързаляла веднъж на лед и й се видяло доста страшно. Малко прилича на карането на ролери. Но е доста …хлъзгаво, обясни момичето. Когато обаче тази сутрин няколко деца от нейния 2. В клас в ОУ „Алеко Константинов“ се наговорили да се пързалят заедно, не издържала. Дойде  с 6-годишната си сестра, която за първи път сложи кънки.

Имаме нужда от някакво ново преживяване в града, обясни Славея, която доведе сина си Александър. Той е първокласник в НУ „Петко Р. Славейков“ и още миналата година искал да се пробва, но тогава майка му сметнала, че е още малък, и не поела риска. Обикновено през уикенда правят разходка с тротинетки. Сега и двамата с малко боязън стъпиха на леда и се хванаха за перилата, докато усетят как става пързалянето.

10-годишната Филиз обаче вече е доста сигурна и се чувства съвсем свободна. Направила първия си опит вчера. Трудно е да се отпуснеш, но после е много приятно, обясни четвъртокласничката на баща си зад загражденията. Колкото и да обикаля около Деметра обаче, след обяд пак ще стигне до уроците по „Човекът и обществото“.

Пързалката е с работно време от 9,30 до 22 ч., с 4 почивки за почистване.

Входът е 14 лева, наемът на кънки – левче. Да се оставят дрехи и чанти в гардероб струва още 1 лв. Който се чувства съвсем несигурен, може да се „опре“ на пингвин или панда на кънки – това струва 10 лева за 50 минути. На разположение са 1100 чифта кънки.

По данни на Община Пловдив тукашната ледена пързалка е най-голямата на Балканите, като подобни има само във Виена и Москва. Общата ѝ площ е 4000 кв. м.

Собственикът на пързалката Николай Денев разказва, че вече има цели групи с деца от други градове, които си запазват час. И тази година Община Пловдив е осигурила децата от социалните домове в града да посещават пързалката безплатно.

Близо до съоръжението на пл. „Централен“ в момента се поставят коледни къщички. Допълнително с наближаването на празника Рождество Христово кв. „Капана“ отново ще е готов да посрещне гости, а на пл. „Стефан Стамболов“ ще има детска музикална програма.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

04.12.2021 | 20:25

СЕГА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА ЩАСЛИВИ КАКВО ИМ ПРЕДОСТАВЯ ЖИВОТА. ТОВА СА НЕЩА КОИТО НА ВРЕМЕТО ДАЖЕ НЕ СЕ МЕЧТАЕХА

Отговори
2 1
Тодор Живков

Тодор Живков

04.12.2021 | 16:27

Е-е-ех, Миме, Миме.... Само при мен беше безплатно. При капитализма всичко е с пари. Даже и татко ти си плаща когато спи с майка ти. Като, пораснеш ще разбереш.

Отговори
5 0
Мимето

Мимето

04.12.2021 | 16:09

Съдира кожи тоя мошеник!!! И сигурно плаща минимален наем. Пързалката трябва да е общинска и безплатна.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?