49

Зам.-министърът обеща: Ускоряваме строителство на Югоизточен обход на Пловдив

Държавата предприема ускорени процедури за  Околовръстния път на Пловдив, увери зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов на срещата днес  в Общината.

В разговора участваха още кметът Костадин Димитров, инж. Йордан Вълчев, член на Управителния съвет на АПИ, областният управител инж. Илия Зюмбилев, неговият заместник инж. Атанас Ташков, зам-кметът по строителство, устройство на територията и общинска собственост инж. Тошо Пашов, представители на проектантите, на „Бизнесът за Пловдив“, на КЦМ, на общините „Родопи“ и „Марица“, собственици на имоти в района, както и всички, които имат отношение към изграждането на Югоизточен обход от "Скобелева майка" до Асеновградско шосе. 

" Добрата новина е, че на дискусия преди дни, решихме голяма част от проблемите по проекта и това е благодарение на усилията на всички, които присъстват. Това ми дава надежда, че възможно най-скоро ще започне старта на строителството и в тази посока са насочени усилията на ръководството на Община Пловдив", каза Костадин Димитров.

Заместник-министър Николай Найденов посочи, че голяма част от спънките по проекта са преодолени при разговорите със заинтересованите страни.„Взел съм присърце проекта за изграждане на Околовръстното шосе на Пловдив. За мен е важно, че след като години наред нищо не бе правено по него, сега представителите на всички институции заедно обсъждаме и решаваме проблемите. Работим с НКЖИ и много други министерства, за да ускорим строителството на Околовръстния път на Пловдив“, отбеляза зам.-министърът Найденов.

Проектът за Подробен устройствен план - Парцеларен план за ново трасе (югоизточно от Пловдив) по направлението на път II-56 - от пътен възел „Скобелева майка“ на север до изграденото кръгово кръстовище с „Асеновградско шосе“ на юг е внесен за разглеждане в НКЖИ, а след това предстои да се съгласува с Басейнова дирекция и МОСВ, за да бъде представен и пред Националния експертен съвет по устройство на територията. "Нужно е да бъдат извършени и отчуждителни процедури, като крайната цел е издаването на разрешението за строителство. Няма как да започне изграждане, независимо, че има избран изпълнител и осигурено финансиране, без разрешение за строеж и перфектна документация. Това важи за цяла България и за всички пътища и сгради", подчерта Найденов.

По време на дискусията бяха дискутирани възможностите за изграждане на локални платна, свързаността на трасето с железопътната линия, както и със селскостопанските пътища.Следващата среща е планирана за 23 април в Агенция „Пътна инфраструктура“.

За Югоизточен обход още преди няколко години бяха осигурени средства по европейски проект и избран изпълнител - "Трейс Груп Холд", но АПИ и до днес не могат да дадат зелена улица на строителството на 4 км. път заради пропуски в проекта. 

Разширението на Околовръстно шосе от Асеновградско до Пазарджишко няма да започне в близките три - четири  години. Бъдещето трасе, разделено на три етапа, е на етап проектиране, няма и избран изпълнител.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Стоян

Стоян

21.03.2024 | 14:58

От 10 години ги слушаме как ей сега ще стане!

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?