Следвайте ни

Зам.-министър оглежда опасния тютюнев склад на Сточна гара ВИДЕО, СНИМКИ

viber icon

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева пристигна в Пловдив, за да огледа опасния тютюнев склад на Сточна гара, който от години, собствениците се канят да бутнат, но срещат институционални спънки.

За събарянето му са и пловдивчани, които се страхуват да минават покрай него, тъй като всеки момент може да падне върху пешеходците или да се стовари върху преминаващите по бул. Христо Ботев автомобили.

Реално сградата е запазила височината си – 5 етажа, но подовете им отдавна липсват и се е превърнала в свърталище на клошари. Фасадните стени са масивни, но пукнатини по тях не липсват. Оригиналната дограма също е силно увредена, а гредите са рухнали. Обезопасителната ограда пък е наклонена настрани.

Сагата с опасния склад продължава от 2015 г., когато започнаха съдебни битки за бутането му и непрестанна кореспонденция с НИНКН, защото  е част от групова недвижима културна ценност. Той е част от защитената зона „Филипопол-Тримонцим-Пловдив”. Тежката дума дали да бъде съборена сградата трябва да каже културното министерство.

Припомняме, че общината беше издала заповед за събарянето на тютюневия склад на база  документацията, съгласувана с НИНКН, но от ресорното ведомство подчертаха, че държат лично да видят сградата преди това. Премахването на развалината беше насрочено за края на декември, но се отложи за след Нова година. През 2019 година тютюневият склад за малко щеше да остане в историята, но министърът на културата Боил Банов дойде, за да спре събарянето му. Това се случи минути преди той да бъде сринат със земята, собствениците бяха обезопасили участъка и стоварили цялата необходима техника на обекта, но удариха на камък. 

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ясно

Ясно

05.01.2021 | 13:07

Значи, чакаме тихо и кротко сама да се срути, ако някой услужливо не и помогне, за да може после собственикът да каже, " Нали ви казах" , да си осъществи финансовите планове на спокойствие и така всички са излязли чисти. Междувременно няма никакви ангажименти и санкции за укрепване и опазване на културното наследство на града. Вече е очевидно, че дори си е осигурил тръбачи, за убеждаването на хората, че сградата е опасна и просто ТРЯБВА да бъде съборена. Няма арести за безстопанственост и престъпна небрежност, няма институции - всички са си измили ръцете и чакат, кошницата е оплетена.

Отговори
4 1
Ivan

Ivan

05.01.2021 | 12:35

Aideee fffff

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?