71

Зам. министър Данаилов: Няма да удължаваме концесиите на двете кариери над Белащица

Не се предвижда удължаване на концесиите за добив на инертни материали на двете фирми "Европепейски пътища и "Холсим кариерни материали" докато не се произнесе компетентният орган по ОВОС. Това заяви преди минути зам.министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който пристигна на среща в Областната управа.

Попитан дали фирмите имат право да извозват добития материал след изтичане на концесиите, той обясни, че въпросът е какво пише в законодателството, но министерство на енергетиката не е компетентният орган да установи това. Става дума за закона за подземните богатства, обясни Данаилов. Той уточни, че няма конкретен срок за извозване на добития материал.

Очаква се след срещата зам.министърът да отиде на място при протестиращите в Белащица.

Междувременно попитан дали антикризисните мерки ще компенсират инфлацията, Данаилов обясни, че те със сигурност ще успокоят, но инфлационните процеси не са зависими изцяло от това , което се случва в нашата страна, тъй като България е с  отворена икономика, т.е внасяме много от инфлацията, която е от чужбина, свързани с енергийни ресурси- природен газ и петрол. "Така че това ще намали със сигурност натиска. Повечето от мерките са насочени директно към хората. Само едно сравнение да кажа - инфлацията в България не е породена от висока цена на електроенергия", каза Данаилов. И даде за пример как след компенсация цената на електроенергията през април т.г е същата, която беше за август миналата година. Т.е инфлационен натиск няма, каза зам.-министър Данилов. 

По отношение на осигуряването на дългосрочни доставки на газ, Данаилов обясни, че имаме дългосрочен договор с Азербайджанската газова компания, предстои да започне да се изпълнява изцяло количеството, което е договорено по този дългосрочен договор. Или това е 1 милярд куб. м. на година. Работи се и по другите дългосрочни договори за доставка на втечнен природен газ, което ще гарантира цялото количество нужно на страната ни, за да не изпадаме в ограничителни режими.

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?