49

Зам.-кметът Пламен Райчев: Започваме ремонт на Рогошко шосе, протестът е евтин PR

Ремонтът на Рогошко шосе ще започне до няколко седмици, извървели сме всички процедури - има проект и избран изпълнител. Това заяви зам.-кметът по строителството Пламен Райчев по повод на протеста, организиран от група граждани за днес от 16 часа с искане за незабавен ремонт. 

„От миналата година се знае, че подготвяме процедурите, които изискват време. Проведохме обществената поръчка за Рогошко шосе, тъй като сме наясно, че това е важна градска артерия, и сме избрали изпълнител на строително-монтажните работи, както и строителен надзор. Ремонтът ще се извършва на три етапа, за които до края на тази седмица ще издадем строително разрешение. След това трябва да изчакаме да мине 14-дневният срок, който се дава по закон за обжалване на разрешението за строеж пред РДНСК, и започваме. При положение че сме си свършили работата, да се организира протест, е евтин PR и популизъм”, коментира Пламен Райчев.

Зам.-кметът е поискал

в бюджета на община Пловдив за 2023 г. да се заложат 7 млн. лева 

за ремонта на Рогошко шосе, тоест половината от средствата, без ДДС.  Междувременно кметът Здравко Димитров  е изпратил молба до Министерския съвет за финансова  помощ за булеварда, подчертавайки, че това е една от ключовите входно-изходни артерии на Пловдив. 

Преди една година сдружение „Спаси Пловдив” и представителите на бизнеса  организираха протест с настояване за незабавно решаване на проблема с разбитата настилка на Рогошко шосе и отбивката към индустриалната зона. Тогава кметът Здравко Димитров обеща твърдо на протестиращите, че започват да подготвят всички необходими процедури за строително-монтажните работи.  

През миналата година Асен Костов поведе протеста на Рогошко шосе, в който се включи и тогавашният областен управител Йордан Иванов СНИМКА Наташа Манева

 

Този път „Спаси Пловдив” не участва в протеста, а  председателят  Асен Костов каза: „Нашият протест изпълни своята цел - за Рогошко шосе бяха заделени средства и проведени задължителните процедури по обществената поръчка. Подкрепям хората,

прави са да искат да пътуват по удобни и безопасни пътища

и че всичко става бавно, но вече няма място за протест, тъй като реално скоро предстои ремонт”.

Фирма "ИСА - 2000" на Юлиан Инджов спечели поръчката за основния ремонт на Рогошко шосе. Офертата е 12 490 286 лева без ДДС, или близо 15 млн. лева с включен данък, срок за изпълнение - 533 календарни дни. Габаритът на пътя остава същият, но се подменят подземната инфраструктура, тротоарите, отводнителната система, уличното осветление до границата на община Пловдив. Представителят на фирмата инж. Паун Иванов увери, че имат достатъчно потенциал, включително и собствена база край Пловдив, за да изпълнят договора дори и по-рано от договорения срок. 

Същите строители бяха ангажирани по договор с АПИ преди няколко години за разширението на пътя Пловдив - Асеновград, което изглежда днес като магистрала.  "ИСА - 2000" беше наета пак от АПИ за кръговото кръстовище на Околовръстното шосе за Асеновград. Фирмата спечели и злополучната поръчка за пробива до Водната палата, но с решение на Общинския съвет и в резултат на протести проектът беше спрян.  

Същата компания ще прави и разширението на Голямоконарско шосе

от бул. „Дунав” до разклона за Царацово, което струва 15 590 462 лева без ДДС,  или 18,5 млн. лева с данъка. В офертата си от „ИСА - 2000” са посочили, че ще изпълнят поръчката за 659 календарни дни. Очаква се този проект да стартира до няколко дни, като за реализацията му още през миналата година държавата е превела на Община Пловдив 9 млн. лева. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пешо

Пешо

15.03.2023 | 18:02

Лъжат ни в очите, но ние не им вярваме. Зам. кмета искал 7 млн.лв. от бюджета за Рогошко шосе. От кой бюджет, като същите кметове не предлагат нов бюджет за 2023 год. За да стане ясно кой обекти ще бъдат финансирани трябва да има бюджет, а те си мълчат. Ремонта щял да започне в началото на април? Няма да започне, защото нямат пари. Ще тупат топката още няколко месеца и ще започнат в края на лятото за да му мисли следващия кмет.

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?